Voortgang in de strafrechtketen

Digitaal in beroep gaan tegen je verkeersboete en binnen 2 weken persoonlijke terugkoppeling krijgen over je aangifte. Dit zijn 2 voorlopige resultaten van verbeteringen in de strafrechtketen.

Enkele voorbeelden van verbeteringen in de strafrechtketen:

  • Wie aangifte doet bij de politie, wordt beter op de hoogte gehouden van eventuele vervolgacties. Zo krijgt 95% van de mensen die aangifte doet van een woninginbraak binnen 2 weken een persoonlijke terugkoppeling. Voor aangevers van straatroof en overvallen is dit percentage 90.
  • Iedereen kan via internet in beroep gaan tegen een verkeersboete (Mulderfeiten).
  • Advocaten kunnen sinds 8 september 2014 strafdossiers van bepaalde standaardzaken downloaden via het Advocatenportaal
  • Er wordt gewerkt aan het verkorten van de doorlooptijden van standaardzaken. Onder meer door de landelijke invoering van de ZSM-werkwijze.
  • Politieagenten krijgen een smartphone met speciale politie-apps. Met zo’n app heeft de agent op straat toegang tot belangrijke informatie. Zo kan hij bijvoorbeeld zelf checken of iemand vuurwapengevaarlijk is. Als onderdeel van het project ‘Mobiel effectief op straat’ gaan inmiddels al 1000 agenten met deze nieuwe smartphones op pad.

De minister van Justitie en Veiligheid informeerde de Tweede Kamer op 14 september 2015 over de verbeteracties in de strafrechtketen.

Modernisering Wetboek van Strafvordering

Eén van de belangrijkste maatregelen in de strafrechtketen is de modernisering van het Wetboek van Strafvordering (WSv). Minder regels moeten zorgen voor minder papierwerk en snellere procedures. Lees meer over de voortgang van het project Modernisering WSv.

Documenten