Hoe ziet de rekentoets er uit?

De rekentoets bestaat uit 45 opgaven. Je maakt de toets op de computer. Je mag geen eigen rekenmachine meenemen. Een woordenboek en kladpapier zijn wel toegestaan.

Hoe lang duurt de rekentoets?

Hoeveel tijd je hebt, hangt af van welke toets je maakt:

  • De rekentoets op niveau 3F duurt 120 minuten. De toets voor leerlingen met ernstige rekenproblemen op niveau 3F (3ER) duurt 150 minuten.
  • De rekentoetsen op niveau 2F en 2A duren 90 minuten. De toets voor leerlingen met ernstige rekenproblemen op niveau 2F (2ER) duurt 120 minuten.

Lees meer over de referentieniveaus taal en rekenen

Geen eigen rekenmachine mee

Je mag niet je eigen rekenmachine meenemen. Je gebruikt de rekenmachine die in het examenprogramma op de computer is ingebouwd. Bij de ER-toets (voor leerlingen met dyscalculie of dyslexie) mag je wel je eigen rekenmachine meenemen. Je mag ook dan de ingebouwde computerrekenmachine gebruiken. 

Andere hulpmiddelen bij rekentoets

Kladpapier gebruiken mag wel en dat raden we je ook aan. Je leraar deelt dit uit. Zorg dus voor een pen! Daarnaast mag je net zoals bij centrale examens een woordenboek gebruiken bij het maken van de rekentoets. 

Verschillende versies rekentoets

Het is de bedoeling dat je de rekentoets zélf haalt. Om daarvoor te zorgen zijn er verschillende versies van de rekentoets in omloop. Daarom kan het zijn dat jij een andere toets krijgt dan je klasgenoot. Het niveau van alle versies is gelijk.

Oefenen met de rekentoets

Je leraar kan je het beste uitleggen hoe je je kunt voorbereiden op de rekentoets. Je kunt in ieder geval veel oefenen met de rekentoets. Bijvoorbeeld online via de websites oefenen.duo.nl of cito.nl.