Wat moet ik doen met de rekentoets als ik doorstroom naar een hogere schoolsoort of naar een andere opleiding ga?

Als je overstapt van vmbo naar havo, moet je in sommige gevallen de rekentoets opnieuw maken. Dit hangt af van het niveau waarop je de rekentoets hebt gemaakt op het vmbo. Als je naar het mbo gaat, moet je daar meestal ook het rekenexamen doen.

Voorstel: centrale rekentoets afschaffen per 2019-2020

Er ligt een voorstel om de verplichte rekentoets met terugwerkende kracht af te schaffen per schooljaar 2019-2020. Leerlingen maken deze centrale rekentoets als verplicht onderdeel van het eindexamen. Het parlement moet nog stemmen over deze wetswijziging.

Rekentoets: van vmbo naar havo

Op het havo wordt de rekentoets op niveau 3F gemaakt. Heb je een 3F-cijfer op je vmbo-cijferlijst? Dan hoef je de rekentoets niet opnieuw te maken op het havo. Heb je een 2F-cijfer op je vmbo-cijferlijst? Dan moet je op het havo wel de rekentoets 3F halen. 

Rekentoets: van havo naar vwo

De rekentoets op vwo en havo is dezelfde. Heb je een havo-diploma met daarop een cijfer voor de rekentoets? En is dat cijfer genoeg voor je vwo-diploma (dat is in ieder geval bij een 5)? Dan hoef je de rekentoets niet opnieuw te maken.

Rekenexamen op het mbo

Als je na de middelbare school een mbo-opleiding gaat doen, moet je daar het rekenexamen maken.

Voor mbo-niveau 2 en 3 moet je het rekenexamen op niveau 2F doen. Voor mbo-niveau 4 is dat het rekenexamen op niveau 3F. 

Soms vrijstelling rekenexamen mbo mogelijk

Soms kun je een vrijstelling krijgen voor het rekenexamen. Bijvoorbeeld als je het rekenexamen kort geleden al op het juiste niveau hebt gehaald. Je kunt hiernaar vragen bij je opleiding.