Teeven: levenslang toezicht op zedendelinquenten

Staatssecretaris Teeven ontving vandaag de minister van Justitie van de Duitse deelstaat Neder-Saksen, de heer Bernd Busemann. De Duitse minister bracht een werkbezoek aan een Nederlandse tbs-kliniek.

Na afloop van het bezoek vond op het departement een bijeenkomst plaats waarbij de Duitse delegatie werd geïnformeerd over de behandeling van (zware) zedendelinquenten in de Nederlandse tbs-klinieken. In het door staatssecretaris Teeven aangekondigde onderzoek zal ook worden nagegaan hoe Nederlandse behandelingen kunnen aansluiten bij vergelijkbare buitenlandse programma‚Äôs.

Tbs-gestelden die in het verleden zijn veroordeeld voor een zedendelict moeten levenslang onder toezicht kunnen worden gesteld. Om dit mogelijk te maken gaat Staatssecretaris Teeven  een wetswijziging voorbereiden. Momenteel is het toezicht beperkt tot een periode van maximaal negen jaar.

De wetswijziging borduurt voort op het reeds in het regeerakkoord aangekondigde onderzoek naar permanent toezicht op zedendelinquenten. Het onderzoek zal zich nu gaan richten op welke wijze invulling moet worden gegeven aan het toezicht en op welke categorieën zedendelinquenten de maatregel van toepassing moet zijn. Dit onderzoek zal nog deze maand van start gaan.

Staatssecretaris Teeven praat met Duitse minister van Justitie Busemann over de Nederlandse tbs-behandeling.

Staatssecretaris Teeven praat met Duitse minister van Justitie Busemann over de Nederlandse tbs-behandeling.