Wie krijgt de meningokokken ACWY vaccinatie?

Peuters van ongeveer 14 maanden krijgen vanuit het Rijksvaccinatieprogramma sinds 1 mei 2018 een gratis vaccinatie tegen meningokokken ACWY bij het consultatiebureau. Tieners van 14 t/m 18 jaar krijgen in 2018 en 2019 een uitnodiging voor de vaccinatie tegen meningokokken ACWY.

Vaccinatie voor peuters van ongeveer 14 maanden in 2018

Sinds 1 mei 2018 krijgen peuters van ongeveer 14 maanden op het consultatiebureau een vaccinatie tegen meningokokken ACWY. Deze vaccinatie vervangt de vaccinatie tegen meningokokken C. Het vaccin werkt goed en heeft weinig bijwerkingen.

Lees meer over de vaccinatie tegen meningokokken ACWY voor peuters op de website van het RIVM.

Vaccinatie voor tieners in 2019

Tieners geboren tussen 1 januari 2001 en mei 2004, en in 2005, krijgen in 2019 een uitnodiging voor een prik tegen meningokokkenziekte. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) stuurt per post een uitnodiging en informatiefolder. Eind 2019 heeft iedereen uit de geboortejaren 2001 tot en met 2005 een uitnodiging voor een prik tegen meningokokkenziekte gehad. Tieners hebben een iets hogere kans op de meningokokkenziekte. Zij kunnen de bacterie makkelijker oplopen en vooral ook verspreiden, ook naar andere leeftijdsgroepen.

Vaccinatie voor tieners in 2018

Tieners die in 2018 tussen 1 mei en 31 december 14 jaar werden, kregen per post een uitnodiging van Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) om in oktober of november 2018 de prik tegen meningokokken ACWY te halen. 

Waarom krijgen niet alle kinderen een uitnodiging voor een prik?

Een prik tegen meningokokken voor kinderen van 14 maanden en jongeren is volgens deskundigen de beste manier om te voorkomen dat meningokokkenziekte in Nederland toeneemt. Jongeren spelen een grote rol spelen in het verspreiden van meningokokken. Lees meer over waarom niet alle kinderen een uitnodiging krijgen voor een prik op de campagnewebsite van het RIVM.

Ik wil mij/mijn kind toch graag laten vaccineren tegen meningokokken ACWY. Kan dat?

Als u of uw kind niet in bovengenoemde leeftijdsgroepen valt, krijgt u vanuit het Rijksvaccinatieprogramma geen uitnodiging voor een prik tegen meningokokken. De kans op de meningokokkenziekte is heel klein. Wilt u uzelf of uw kind toch laten vaccineren tegen meningokokken, dan is een vaccinatie mogelijk. U leest meer over de mogelijkheden om een vaccinatie te halen op de website van het RIVM.

Meningokokken

De meningokokkenbacteriën kunnen hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging veroorzaken. Er is dan sprake van meningokokkenziekte. De kans dat je meningokokkenziekte krijgt is heel klein. Op dit moment krijgt in Nederland 1 op de miljoen mensen per maand deze ziekte. Omdat meningokokkenziekte wel ernstig is, ontvangen veel jongeren nu en volgend jaar een uitnodiging voor vaccinatie. Lees meer over de symptomen en klachten en over hoe de prik werkt op de website van het RIVM.

Vaccinatie tieners tegen meningokokken in Rijksvaccinatieprogramma

De vaccinatie voor tieners zit nog niet in het Rijksvaccinatieprogramma. De staatssecretaris van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport besluit in het voorjaar van 2019 of de vaccinatie opgenomen wordt in het Rijksvaccinatieprogramma, zodat deze standaard wordt aangeboden. De Gezondheidsraad adviseert het opnemen van de vaccinatie tegen meningokokken ACWY in het Rijksvaccinatieprogramma voor tieners van 14 jaar (naast voor peuters van ongeveer 14 maanden).