Heb ik recht op schadevergoeding als een wolf mijn dieren aanvalt?

Heeft een wolf uw landbouwhuisdieren aangevallen, dan krijgt u een schadevergoeding. Sinds de terugkeer van de wolf in Nederland zijn al verschillende meldingen gedaan van doodgebeten schapen. U bent zelf verantwoordelijk om uw dieren te beschermen tegen de wolf.

Schadevergoeding bij wolvenaanval

Denkt u dat een wolf uw landbouwhuisdieren heeft aangevallen? Neem dan binnen 24 uur contact op met het Faunafonds van BIJ12. Een deskundige onderzoekt of het ook echt om een aanval van een wolf gaat. Is dit het geval? Dan taxeert BIJ12 de schade.

Schade door aanvallen van wolven op landbouwhuisdieren krijgt u in ieder geval tot 1 januari 2022 100% vergoed. Dit geldt voor zowel bedrijfsmatig als hobbymatig gehouden landbouwhuisdieren.

Maatregelen tegen aanval wolf

De verantwoordelijkheid voor schadeafhandeling ligt bij de provincies. Zij hebben hier onderling afspraken over gemaakt en deze afspraken vastgelegd in het Interprovinciaal Wolvenplan.

Dierhouders moeten zelf maatregelen nemen om hun dieren tegen wolven te beschermen. Dit kan bijvoorbeeld door een hek te plaatsen of kuddewaakhonden in te zetten. Provincies kunnen dierhouders hierin ondersteunen, maar zijn daar niet toe verplicht.

Beschermd diersoort

De wolf is een beschermd diersoort. U mag daarom niet op de dieren jagen. In uitzonderlijke situaties mag een individuele wolf (ook wel probleemwolf genoemd) worden afgeschoten. Bijvoorbeeld als de wolf lijdt aan hondsdolheid of agressief is naar mensen.