Veranderingen in 2017

Deze hoofdrubriek bevat 2 rubrieken:

Verkeer en vervoer: veranderingen in 2017

Veranderingen die al zeker zijn op het gebied van verkeer en vervoer in 2017 vindt u hier. Op dit moment zijn nog niet alle definitieve wijzigingen bekend.

Wijziging bijtelling auto van de zaak

Rijdt u meer dan 500 kilometer per jaar privé in uw auto van de zaak? Dan betaalt u hiervoor een bijtelling over de cataloguswaarde van de auto.

In 2017 zijn er enkele wijzigingen in het bijtellingstarief:

  • Nieuwe auto’s met een CO2-uitstoot van 106 gr/km of meer: 22%.
  • Volledig elektrische auto's: blijft 4%.
  • Nieuwe plug-ins: 22%.

Lees meer over de wijzigingen in de autobelastingen van 2017-2020.

Motorrijtuigenbelasting (mrb) omlaag

Vanaf 1 januari 2017 gaat de mrb (ook wel wegenbelasting) voor reguliere personenvoertuigen omlaag met gemiddeld 2,7%. Plug-ins profiteren ook in 2017 van een halftarief in de mrb. 

Lees meer over de wijzigingen in de autobelastingen van 2017-2020.

Studentenreisproduct voor minderjarige Mbo-studenten

Mbo-studenten onder de 18 jaar, krijgen vanaf 1 januari 2017 een studentenreisproduct. Het gaat om studenten met een beroepsopleidende leerweg (BOL).

Speed-pedelec krijgt bromfietskenteken

Speed-pedelecs (de 'high speed e-bike') krijgen vanaf 1 januari 2017 een bromfietskenteken. Heeft u al een speed-pedelec met een snorfietskenteken? Dan zet de RDW dit om naar een bromfietskenteken. Dit is kosteloos.

Heeft u voor 1 april 2017 geen brief van de RDW ontvangen hierover? Dan moet u zelf contact opnemen met de RDW. Op 1 juli 2017 moeten alle speed-pedelecs een bromfietskentekenplaat hebben. Zodra u met een geel bromfietskenteken rijdt, gelden de regels voor de bromfiets.

Als u na 1 januari 2017 een nieuwe speed-pedelec koopt, krijgt deze automatisch een bromfietskenteken.

Kosten onderzoek rijvaardigheid

Vanaf 1 januari 2017 betaalt u de kosten voor een verplicht rijvaardigheidsonderzoek geheel of voor een deel zelf. Hoeveel u betaalt hangt af van de aanleiding voor het onderzoek.

U betaalt alle kosten van het onderzoek zelf als u 2 zware overtredingen heeft begaan als beginnende bestuurder (puntenrijbewijs). Of als u al 2 keer bij het CBR bent geweest voor een verplichte educatieve maatregel gedrag. Dit is een cursus waarbij u leert om veilig deel te nemen aan het verkeer. 

In andere gevallen betaalt u een deel van de kosten. U betaalt ook een deel van de kosten bij een verplicht onderzoek naar medische geschiktheid.

Reageer op deze pagina

De Rijksoverheid. Voor Nederland