Klimaat en milieu

Bekijk de veranderingen die al zeker zijn op het gebied van klimaat en milieu in 2022. Nog niet alle wijzigingen zijn bekend.

Verhoging Milieu Investeringsafstrek (MIA)

Vanaf 2022 gaan de percentages van de MIA omhoog. Hiermee kunnen bedrijven een hogere korting krijgen bij milieuvriendelijke investeringen. De aftrek is 27%, 36% of 45%, op de Milieulijst staat welk percentage geldt voor welk bedrijfsmiddel. De MIA is speciaal voor ondernemers en bedrijven die investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. 

Compensatie hogere energieprijzen

Omdat de energieprijzen tijdelijk hoog zijn, wordt de energiebelasting in 2022 op 3 punten verlaagd
1.    De belastingvermindering wordt in 2022 met € 265 (inclusief btw) verhoogd. 
2.    Het elektriciteitstarief in de energiebelasting van de eerste verbruiksschijf in 2022 wordt met € 0,05436 per kWh verlaagd (exclusief btw en voor indexatie). 
3.    Het tarief in de energiebelasting van de tweede verbruiksschijf elektriciteit in 2022 gaat met 0,859 cent omlaag; het tarief in de derde verbruiksschijf met 0,201 cent. 
Deze 3 tariefverlagingen gelden alleen voor 2022 en vervallen per 1 januari 2023.

Energielabel woning

Vanaf 1 januari 2022 moeten verkopers en verhuurders bij de verkoop of verhuur van hun woning of gebouw het energielabel ook tonen in advertenties. Bijvoorbeeld via de makelaar of op websites.

Subsidie energiebesparing

Woningeigenaren en verenigingen van eigenaren (VVE's) krijgen voortaan 30% subsidie op bepaalde energiebesparende maatregelen. Bijvoorbeeld subsidie voor isolatie (vloer-, dak-, spouwmuurisolatie of HR++glas) en een subsidie voor een (hybride) warmtepomp. De subsidie was tot nu toe 20%.

Vissers moeten minimaal 23% van het afval van vistuig inzamelen

Vanaf 1 januari 2022 moeten vissers minimaal 23% van het afval van vistuig inzamelen. Dit percentage wordt elk jaar hoger. Een kwart van het plastic in zee komt namelijk van vistuig. Dit is een van de maatregelen om plastic zwerfafval te voorkomen.