Hoe vraag ik een gehandicaptenparkeerkaart aan?

Als particulier kunt u 2 soorten gehandicaptenparkeerkaarten aanvragen: de bestuurderskaart en de passagierskaart. Daarnaast is er een gehandicaptenparkeerkaart voor instellingen. Een gehandicaptenparkeerkaart kunt u aanvragen bij de gemeente waar u staat ingeschreven als inwoner. Staat u niet als inwoner ingeschreven bij een gemeente? Dan kunt u een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).

Bestuurderskaart aanvragen

U kunt de bestuurderskaart aanvragen als u ten minste een half jaar niet meer dan 100 meter kunt lopen met hulpmiddelen als een stok of krukken.

Op de bestuurderskaart staat een hoofdletter B.

De bestuurderskaart is persoonsgebonden. U hoeft dus geen eigen voertuig te hebben om de kaart aan te kunnen vragen. Er hoeft ook geen kenteken van uw voertuig op de kaart te staan.

Medisch onderzoek bij aanvraag gehandicaptenparkeerkaart

Om voor een gehandicaptenparkeerkaart in aanmerking te komen, moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. U moet bijvoorbeeld niet meer dan 100 meter kunnen lopen met hulpmiddelen, zoals krukken of een rollator. Tijdens een medisch onderzoek bepaalt een keuringsarts of u aan deze voorwaarden voldoet. Dat hoeft niet als uit eerder onderzoek blijkt dat u aan de voorwaarden voldoet. Uw gemeente kan u hierover meer informatie geven.

Passagierskaart aanvragen

Bent u gehandicapt en kunt u zelf niet rijden? Dan kunt u een passagierskaart aanvragen. Met deze kaart kan uw chauffeur onder meer op een algemene gehandicaptenparkeerplaats parkeren. De kaart is persoonsgebonden. Er hoeft dus geen kenteken van een voertuig op de kaart te staan.

Op de passagierskaart staat een hoofdletter P. U kunt deze aanvragen als u ten minste een half jaar:

  • met een ander meerijdt;
  • met hulpmiddelen, zoals een stok of krukken, niet meer dan 100 meter kunt lopen;
  • de hulp van de bestuurder de hele tijd nodig heeft, bij vervoer van deur tot deur.

Kinderen kunnen ook in aanmerking komen voor de passagierskaart. Zij moeten aan dezelfde voorwaarden voldoen.

Bestuurderskaart en parkeerkaart voor passagiers aanvragen

U kunt een gecombineerde bestuurderskaart en passagierskaart aanvragen als:

  • u blijvend van een rolstoel gebruik maakt;
  • u andere aantoonbare ernstige lichamelijke beperkingen heeft waardoor u een gehandicaptenparkeerkaart nodig heeft.

Gehandicaptenparkeerkaart voor instellingen

Instellingen waar gehandicapten verblijven kunnen voor het vervoer van de bewoners een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen. Op een gehandicaptenparkeerkaart voor een instelling staat een hoofdletter I.

Gehandicaptenparkeerkaart verlengen

Voor verlenging van uw gehandicaptenparkeerkaart kunt u terecht bij uw gemeente. Als u nog steeds aan de voorwaarden voldoet, is een medische keuring niet nodig. Dat is wel het geval als uw medische situatie mogelijk is veranderd.

Geldigheid gehandicaptenparkeerkaart

Een gehandicaptenparkeerkaart is maximaal 5 jaar geldig. Komt u korter dan 5 jaar voor de kaart in aanmerking? Dan is de kaart ook korter geldig.

Kosten gehandicaptenparkeerkaart

Veel gemeenten brengen kosten (leges) in rekening voor de aanvraag van een gehandicaptenparkeerkaart. Ook kan de gemeente kosten in rekening brengen voor de medische keuring. Gemeenten bepalen zelf de hoogte van deze kosten.

Gehandicaptenparkeerkaart aanvragen als u niet staat ingeschreven in een gemeente

U kunt ook een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen als u niet staat ingeschreven in een gemeente. U kunt de kaart dan aanvragen bij het CBR. Dit geldt voor zowel de bestuurderskaart als de passagierskaart.