Veilig autorijden

De overheid stelt regels op om de veiligheid in en om de auto te waarborgen. Het gaat om regels over bijvoorbeeld kinderzitjes, autoverlichting en het gebruik van gordels.

Regels voor veilig autorijden

De regels voor de veiligheid van auto's staan in de Regeling voertuigen. Enkele voorbeelden:

  • Alcohol of drugs in het verkeer

    Rijden onder invloed van alcohol en drugs is verboden. De straf kan een geldboete zijn, een verplichte cursus of inlevering van het rijbewijs. Met deze straffen wil de overheid rijden onder invloed tegengaan.
  • Verkeersborden en verkeersregels

    In het boekje Verkeersborden en verkeersregels staan de verkeersborden en verkeersregels in Nederland uitgelegd. Voor vragen en opmerkingen over verkeersborden langs de openbare weg kunt u terecht bij de wegbeheerder
  • Apk

    Bij de algemene periodieke keuring (apk) wordt de auto getest op veiligheid en milieueisen.

Botstesten auto’s

De Europese Unie heeft een programma dat veiligheid van auto's test door botstesten uit te voeren. Dit is het Euro NCAP. Het programma stimuleert autofabrikanten om hun auto's veiliger te maken. Door het Euro NCAP is de botsveiligheid van auto's verbeterd.

De Nederlandse Rijksoverheid is 1 van de 7 Europese overheden die Euro NCAP in 1997 hebben opgericht. Voor Nederland zijn de ANWB en de Consumentenbond betrokken via hun overkoepelende Europese organisaties. Door dit brede samenwerkingsverband is het mogelijk om veel auto's te testen. En om de kwaliteit van de botsproeven te verbeteren.