Veilig autorijden

De overheid stelt regels op om de veiligheid in en om de auto te waarborgen. Het gaat om regels over bijvoorbeeld kinderzitjes, autoverlichting en het gebruik van gordels.

Regels voor veilig autorijden

De regels voor de veiligheid van auto's staan in de Regeling voertuigen. Andere voorbeelden van regelgeving zijn:

  • Alcohol of drugs in het verkeer

    Rijden onder invloed van alcohol en drugs is verboden. De straf kan een geldboete zijn, een verplichte cursus of inlevering van het rijbewijs. Met deze straffen wil de overheid rijden onder invloed tegengaan.
  • Verkeersborden en verkeersregels

    In het boekje Verkeersborden en verkeersregels staan de verkeersborden en verkeersregels in Nederland uitgelegd. Voor vragen en opmerkingen over verkeersborden langs de openbare weg kunt u terecht bij de wegbeheerder
  • Apk

    Bij de algemene periodieke keuring (apk) wordt de auto getest op veiligheid en milieueisen.

Afleiding in het verkeer

MONO rijden betekent dat automobilisten, fietsers en andere weggebruikers hun aandacht op 1 ding houden en dat is het verkeer. MONO staat voor alleen of 1. Wie MONO rijdt, rijdt zonder afleiding van appjes, berichtjes of socialmediaposts.

De campagne die nu loopt is ‘Mij nie Appen’. Deze wijst erop dat ook verzenders van berichten een verantwoordelijkheid hebben. Weet je dat iemand onderweg is, stuur dan geen bericht. En online is extra aadacht voor manieren hoe de bestuurder MONO kan rijden. Bijvoorbeeld door je telefoon op niet-storen te zetten. 

Online scan voor oudere automobilist

Oudere automobilisten kunnen online inzicht krijgen in hun rijvaardigheid. Door een zelftest krijgt de oudere bestuurder een beeld van de eigen rijbekwaamheid en de geleverde rijprestaties. Het doel van deze online zelfscan is dat ouderen zo lang mogelijk op een veilige manier mobiel blijven.