Wat heb ik nodig om te mogen stemmen bij verkiezingen?

Als u naar het stemlokaal gaat, heeft u een stempas en een identiteitsbewijs nodig. Met de stempas kunt u uw stem uitbrengen in elk stemlokaal binnen uw gemeente. Als u in een andere gemeente of op Bonaire, Sint Eustatius of Saba wilt stemmen, kunt u een kiezerspas aanvragen. Voor meer informatie, zie Waar kan ik stemmen bij verkiezingen?

Stemmen met een stempas of kiezerspas

Bij verkiezingen krijgt u uiterlijk 14 dagen voor de verkiezingsdag een persoonlijke stempas thuisgestuurd. Voor de Europees Parlementsverkiezing van 23 mei 2019 ontvangt u uiterlijk op 9 mei 2019 uw stempas. Uw stempas is voor het stemlokaal het bewijs dat u nog niet in een ander stemlokaal heeft gestemd. De stempas heeft echtheidskenmerken en een uniek nummer.

Geen stempas ontvangen of kwijt

Heeft u geen stempas ontvangen of bent u uw stempas kwijt? Dan kunt u bij uw gemeente een vervangende stempas aanvragen. Dit kan mondeling of schriftelijk bij uw gemeente. Het mondelinge verzoek moet uiterlijk op woensdag 22 mei om 12.00 uur zijn gedaan. Het schriftelijke verzoek moet uiterlijk maandag 20 mei zijn ontvangen.

Gemeenten bepalen ongeveer anderhalve maand van tevoren wie kiesgerechtigd is en waar de stempassen naartoe worden gestuurd. Bent u in de tussentijd verhuisd? Dan kan het voorkomen dat uw stempas op het oude adres is bezorgd. U kunt dan bij uw oude gemeente een kiezerspas aanvragen. Mocht u binnen Nederland zijn verhuisd, dan kunt u zo alsnog voor de Europees Parlementsverkiezing stemmen. 

Identiteitsbewijzen waarmee u kunt stemmen

U moet zich bij het stembureau identificeren met een identiteitsbewijs en uw stempas tonen. Identiteitsbewijzen die zijn toegestaan zijn: een paspoort, rijbewijs of identiteitskaart uit Nederland.  

U mag zich ook legitimeren met een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs uit een EU-land, IJsland, Liechtenstein of Noorwegen, of met een paspoort of identiteitskaart uit Zwitserland. 

Stemmen met een verlopen identiteitsbewijs

Uw identiteitsbewijs is geldig om mee te stemmen als het niet langer dan 5 jaar geleden verlopen is. Om te stemmen bij de Europees Parlementsverkiezing op 23 mei 2019 moet er bij ‘geldig tot’ 24 mei 2014 of een latere datum staan.

Heeft u geen identiteitsbewijs of is dit meer dan 5 jaar verlopen?  Dan kunt u aan iemand een schriftelijke volmacht verlenen om namens u te stemmen.

Identiteitsbewijs gestolen of kwijt

Is uw identiteitsbewijs gestolen of is het vermist? Met een verklaring van vermissing, afgegeven door de gemeente, kunt u toch stemmen. Neem dan ook een pasje met uw foto mee, zoals een gepersonaliseerde OV-chipkaart.