Wat heb ik nodig om te mogen stemmen bij verkiezingen?

Als u naar het stemlokaal gaat, heeft u een stempas en een identiteitsbewijs nodig. Met de stempas kunt u uw stem uitbrengen in elk stemlokaal binnen uw gemeente. Wilt u in een andere gemeente in Nederland of op Bonaire, Sint Eustatius of Saba stemmen? Dan moet u een kiezerspas aanvragen.

Stemmen met een stempas of kiezerspas

Bij verkiezingen krijgt u, als u kiesgerechtigd bent, uiterlijk 14 dagen voor de verkiezingsdag een persoonlijke stempas thuis. Uw stempas is voor het stembureau het bewijs dat u nog niet in een ander stemlokaal heeft gestemd. De stempas heeft echtheidskenmerken en een uniek nummer.
Wilt u in een andere gemeente in Nederland, of op Bonaire, Sint Eustatius of Saba stemmen? Dan moet u een kiezerspas aanvragen bij uw gemeente. U kunt dan alleen met deze kiezerspas stemmen. Als u de kiezerspas kwijtraakt, krijgt u geen nieuwe pas.

Geen stempas ontvangen of kwijt

Heeft u geen stempas ontvangen of bent u uw stempas kwijt? Dan kunt u bij uw gemeente een vervangende stempas aanvragen. Dit kan mondeling of schriftelijk. Het schriftelijke verzoek moet uiterlijk 5 werkdagen voor de verkiezing bij de gemeente binnen zijn. Het mondelinge verzoek is mogelijk tot 1 dag voor de verkiezing om 12.00 uur.

Kiezerspas aanvragen na verhuizing

Gemeenten bepalen ongeveer anderhalve maand van tevoren wie kiesgerechtigd is en waar de stempassen naartoe worden gestuurd. Bent u in de tussentijd verhuisd? Dan is uw stempas mogelijk op uw oude adres bezorgd. U kunt dan bij uw oude gemeente een kiezerspas aanvragen waarmee u in heel Nederland kunt stemmen, dus ook in uw oude gemeente.

Identiteitsbewijzen waarmee u kunt stemmen

U moet zich bij het stembureau identificeren met een identiteitsbewijs en uw stempas tonen. Identiteitsbewijzen die zijn toegestaan zijn: een paspoort, rijbewijs of identiteitskaart uit Nederland.  

Om te mogen stemmen bij de Tweede Kamerverkiezing moet u de Nederlandse nationaliteit hebben. Heeft u naast de Nederlandse nog een andere nationaliteit? Dan mag u zich ook legitimeren met bepaalde buitenlandse documenten. Dit zijn een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs uit een EU-land, IJsland, Liechtenstein of Noorwegen. Of met een paspoort of identiteitskaart uit Zwitserland.

Stemmen met een verlopen identiteitsbewijs

Uw identiteitsbewijs is geldig om mee te stemmen als het op de dag van de verkiezing niet langer dan 5 jaar verlopen is. 

Heeft u geen identiteitsbewijs of is dit meer dan 5 jaar verlopen? Dan is stemmen door aan iemand een schriftelijke volmacht te verlenen de enige manier om te stemmen.

Identiteitsbewijs gestolen of kwijt

Is uw identiteitsbewijs gestolen of bent u het kwijt? Met een verklaring van vermissing, afgegeven door de gemeente, kunt u toch stemmen. Naast die verklaring van vermissing moet u ook een pasje met uw naam en foto meenemen naar het stembureau. Zoals een gepersonaliseerde OV-chipkaart.  

Stemmen vanuit het buitenland

Kijk voor informatie op Kan ik stemmen bij verkiezingen als ik in het buitenland verblijf en op stemmen vanuit het buitenland.