Minder zout, verzadigd vet en suiker in voeding
Er zit te veel zout, suiker en verzadigd vet in bewerkte producten. Die veroorzaken gezondheidsproblemen zoals overgewicht en chronische ziekten. De Rijksoverheid wil daarom dat fabrikanten minder zout, suiker en verzadigd vet aan producten toevoegen.
Keuze voor gezonde voeding moet makkelijker worden
Overgewicht en chronische ziekten komen vaak voor in Nederland. De helft van de volwassenen is te zwaar. Om ervoor te zorgen dat minder mensen te zwaar en chronisch ziek zijn moet het makkelijker worden om gezond te eten. Dit is 1 van de doelen van het Nationaal Preventieakkoord (NPA).
Eten volgens de Schijf van Vijf is het uitgangspunt. Omdat mensen ook producten eten die niet binnen de Schijf van Vijf vallen, is het nodig om de samenstelling van bewerkte producten te verbeteren.
Betere samenstelling van bewerkte producten
In bewerkte producten zit gemiddeld te veel zout, suiker en verzadigd vet. De Rijksoverheid wil daarom dat fabrikanten minder zout, suiker en verzadigd vet aan bewerkte producten toevoegen. De Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV) heeft als doel de samenstelling van bewerkte producten te verbeteren. Zo bieden winkels, horeca en catering verbeterde bewerkte producten aan. En eten mensen minder zout, suiker en verzadigd vet als ze deze producten kiezen.
Nationale Aanpak Productverbetering
Op 24 februari 2022 presenteerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de criteria van de NAPV. De nieuwe aanpak volgt het Akkoord Verbetering Productsamenstelling (AVP) op. En volgt uit afspraken in het Nationaal Preventieakkoord.
Met de criteria van de nieuwe aanpak moedigt de overheid het bedrijfsleven aan om in stappen te werken aan een verbeterde samenstelling van bewerkte producten. Het doel is dat in 2030 per productgroep 50% van de producten tot de beste categorie behoort en maximaal 10% tot de slechtste qua hoeveelheid voedingsstoffen.
Voor het opstellen van de criteria is gebruik gemaakt van etiketgegevens van bewerkte producten in de Levensmiddelendatabank (LEDA), waarin ongeveer 75% van de producten die te koop zijn in de Nederlandse supermarkten staan.
Voorbeeld: de krokante muesli van een fabrikant staat op de hoogste trede voor zout, op een trede lager voor verzadigd vet en op de een na laagste trede voor suiker. De fabrikant kan de hoeveelheid zout, suiker en verzadigd vet verminderen. Zo brengt hij zijn krokante muesli voor de 3 voedingsstoffen naar een lagere, en dus betere trede.
Informatie over subsidiemogelijkheden voor fabrikanten
Bekijk de subsidie- en financieringswijzer van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voor meer informatie over subsidiemogelijkheden.
Monitoring en evaluatie NAPV
Het RIVM voert een monitor uit naar de samenstelling van bewerkte producten op basis van gegevens in de LEDA. De criteria in het RIVM-rapport zijn tot stand gekomen op basis van LEDA-gegevens in 2020. De RIVM-monitor zal minimaal op drie momenten worden uitgevoerd: in 2025 (LEDA 2024), 2028 (LEDA 2027) en 2031 (LEDA 2030). De Rijksoverheid zal de aanpak tussentijds evalueren.
Nationale Aanpak Productverbetering: vragen en antwoorden
Lees de veelgestelde vragen en antwoorden daarop over de Nationale Aanpak Productverbetering.
Contact bij vragen over methodiek
Neem contact op met het RIVM bij vragen over de totstandkoming en ontwikkeling van de methodiek.
Neem contact op met het Voedingscentrum voor vragen over de Levensmiddelendatabank.
Documenten
-
Nationale Aanpak Productverbetering: vragen en antwoorden
In dit document vindt u antwoorden op veelgestelde vragen over de Nationale Aanpak Productverbetering. Nationale Aanpak ...
-
Nationale Aanpak Productverbetering
Deze infographic vat de Nationale Aanpak Productverbetering samen. Nationale Aanpak Productverbetering (PDF | 1 pagina | 648 kB)
-
Oproep om mee te doen met de Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV)
Deze brief bevat een oproep aan fabrikanten om mee te doen met de Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV). Deze nieuwe ...
-
Kamerbrief bij rapporten over productverbetering en zout- en kaliuminname
Staatssecretaris Van Ooijen (VWS) geeft de Tweede Kamer een toelichting op de rapporten 'Nieuwe criteria voor productverbetering' ...
-
Kamerbrief over Schijf van Vijf, productverbetering en voedselreclame
Staatssecretaris Blokhuis (VWS) informeert de Tweede Kamer over ontwikkelingen op het gebied van productsamenstelling van ...
-
Rapportage Verkenning uitvoeringsorganisatie NAPV Nieuwe Aanpak Product Verbetering
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft onderzocht of RVO de Nieuwe Aanpak Product Verbetering (NAPV) of onderdelen ...
-
Verkenning Nationale aanpak productverbetering bij soepen en sauzen
Dit rapport presenteert de resultaten van een verkenning waarbij de Nationale aanpak productverbetering is getest bij de branches ...
-
Verslag Informatiebijeenkomsten nieuwe aanpak voor productverbetering 15 en 19 januari 2021
Informatiebijeenkomsten nieuwe aanpak voor productverbetering met de Consumentenbond, Gezondheidsfondsen, Diëtistenvereniging en ...
-
Verslag Klankbordbijeenkomst nieuwe aanpak voor productverbetering 8 december 2020
Klankbordbijeenkomst nieuwe aanpak voor productverbetering van het bedrijfsleven voor de productcategorieën Brood & ...
-
Kamerbrief over ontwikkeling nieuwe aanpak productverbetering en voedselkeuzelogo Nutri-Score
Staatssecretaris Blokhuis informeert de Tweede Kamer over de ontwikkeling van de nieuwe aanpak productverbetering en ...
-
Memo Overzicht gesprekken incentives maart t/m juni 2020
Memo over de verschillende gesprekspartners waarmee is gesproken over het draagvlak om producten te verbeteren. Memo Overzicht ...
-
Memo Proces incentives voor productverbetering
Memo over de verschillende acties die ondernomen worden om productverbetering aan te moedigen. Memo Proces incentives voor ...
-
Perceptie stimuleringsregelingen productverbetering en gebruik Nutri Score
Rapport over de kennis, houding en het gedrag van bedrijven ten aanzien van de stimuleringsmaatregelen in het kader van ...
-
Voorstel voor nieuwe aanpak productverbetering
Voorstel voor nieuwe aanpak productverbetering (PDF | 5 pagina's | 181 kB)
-
Op weg naar criteria voor productverbetering - conceptrapport
Indeling in voedingsmiddelengroepen en grenswaarden voor voedingsstofgehalten. Conceptrapport (PDF | 51 pagina's | 382 kB) ...
-
Verslag bijeenkomst productverbetering gezondheidsfondsen consumentenorganisaties
Verslag van de bijeenkomst Productverbetering, Gezondheidsfondsen/consumentenorganisatie(s). Verslag bijeenkomst ...
-
Verslag Klankbordbijeenkomst Productverbetering Bedrijfsleven
Verslag Klankbordbijeenkomst Productverbetering Bedrijfsleven voor de Productcategorieën Vlees (A), Soepen (B), Sauzen (C), ...
-
Verslag klankbordbijeenkomst productverbetering wetenschappers
Doel van de sessie is te komen tot optimalisatie van het voorstel voor de nieuwe aanpak voor productverbetering door het ophalen ...
-
Verslag Klankbordproductverbetering Zuivel
Productverbetering is één van de activiteiten om tot een beter productaanbod en een gezonder consumptiepatroon te komen. Verslag ...
-
Presentatie bijeenkomsten productverbetering
Presentatie voor bijeenkomsten met belanghebbenden (producenten, leveranciers, winkeliers, wetenschappers, Consumentenbond en ...
-
Rapport Toolbox prikkels voor productverbetering
Het rapport beschrijft de aanpak en de resultaten van het onderzoek naar prikkels voor bedrijven om hun producten te verbeteren. ...
-
Aanpak en planning criteria productverbetering
De aanpak en de planning van de werkgroep criteria productverbetering Aanpak en planning criteria productverbetering (PDF | 3 ...
-
Prikkels voor productverbetering
Deze presentatie geeft een overzicht van de aanpak de resultaten van het onderzoek naar prikkels voor bedrijven om hun producten ...
-
Toolbox prikkels voor productverbetering
Overzicht van 39 prikkels voor bedrijven om hun producten te verbeteren. Toolbox prikkels voor productverbetering (PDF | 11 ...
-
Plan van aanpak Systeem voor Productverbetering
Het Plan van aanpak productverbetering beschrijft de aanleiding tot en de werkwijze voor het opstellen van een nieuw trapsgewijs ...
-
Motie Dik-Faber en Diertens over onafhankelijke reductiedoelen zout, vet, suiker
Motie van de Tweede Kamerleden Dik-Faber en Diertens waarin zij de regering verzoeken om heldere afspraken te maken over ...