Minder zout, verzadigd vet en suiker in voeding

De Rijksoverheid wil minder zout, verzadigd vet en suiker in voeding. Daarom overlegt de overheid met bijvoorbeeld producenten, supermarkten, cateraars en horeca over de verbetering van voedingsmiddelen. Zij maken afspraken over het gezonder maken van de producten in supermarkten en restaurants.

Meerdere partijen verbeteren producten

Het Akkoord Verbetering Productsamenstelling wil minder zout, verzadigd vet en calorieën (suikers, vet, portiegrootte) in voeding. Organisaties en de Rijksoverheid ondertekenden het akkoord in 2014. Bedrijven bepaalden zelf de eisen voor de producten of productcategorieën die zij verbeteren. En onder welke voorwaarden. Uit onderzoek blijkt dat het zout, verzadigd vet en suiker is gedaald in producten waar afspraken over zijn gemaakt

Ontwikkeling nieuw systeem productverbetering

Het Akkoord Verbetering Productsamenstelling is eind 2020 afgelopen. In 2021 volgt een nieuw nationaal systeem voor productverbetering het akkoord op. Dit is één van de maatregelen tegen overgewicht en obesitas van het Nationaal Preventieakkoord. Het systeem voor productverbetering moet leiden tot een gezonder voedselaanbod in de supermarkt of winkel. En bij (afhaal)restaurants en cateraars.

Samenwerken aan nieuw systeem voor productverbetering

De Rijksoverheid werkt aan een nieuwe aanpak voor productverbetering in het project Productverbetering en voedselkeuzelogo. Dit doet de overheid in overleg met wetenschappers, diëtisten, (consumenten)organisaties, gezondheidsfondsen en voedselbedrijven. De Rijksoverheid is eindverantwoordelijk en neemt de besluiten.

Eisen voor betere producten

Voor het nieuwe systeem voor productverbetering bepaalt de overheid de nieuwe eisen voor producten. Dit gebeurt per productcategorie of type product. Zoals bewerkte groenten, brood en graanproducten of sauzen.

De nieuwe eisen kunnen gaan over:

  • de ingrediënten per 100g of 100ml;
  • de grootte van een portie;
  • of de verschuiving van het meer verkopen van caloriearme producten in plaats van calorierijke.

De nieuwe eisen zijn zo opgesteld dat bedrijven hun producten steeds een stap kunnen verbeteren. De eisen kunnen ook tussentijds worden aangescherpt. De overheid stelt deze eisen samen met het Voedingscentrum en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op. Betrokken organisaties en stakeholders worden in overleggen geïnformeerd.

Wat helpt bedrijven hun product te verbeteren?

Naast het opstellen van nieuwe eisen, onderzoekt de overheid ook hoe fabrikanten aangemoedigd kunnen worden om hun producten te verbeteren.

Voorbeelden van aanmoedigingen, incentives genoemd, zijn:

  • positieve aandacht voor voedingsmiddelen in de media;
  • subsidie voor gezonde producten.

Toezicht op nieuw systeem

Het RIVM ontwikkelt een manier om te volgen hoe het met het nieuwe systeem gaat.

Documenten