Aansluiting Nutri-Score op voedingsrichtlijnen

Europese wetenschappers werken aan verbetering van het voedselkeuzelogo Nutri-Score. Dat is nodig, omdat het logo niet altijd aansluit op Nederlandse voedingsrichtlijnen.

Nutri-Score nu al te zien op buitenlandse producten

Onderzoek van het RIVM en het Voedingscentrum laat zien dat Nutri-Score niet aansluit op Nederlandse voedingsrichtlijnen. Dit geldt bijvoorbeeld voor witbrood, appelmoes en olie. Nutri-Score staat soms wel op buitenlandse producten. Dit is het geval als buitenlandse producenten die Nutri-Score gebruiken hun producten in Nederlandse winkels verkopen.

Nutri-Score beter laten aansluiten op voedingsrichtlijnen

Meer landen kozen al voor Nutri-Score als voedselkeuzelogo, zoals Frankrijk, België en Zwitserland. Ook in die landen sluit Nutri-Score niet altijd aan op hun nationale voedingsrichtlijnen. 

Een internationaal comité van wetenschappers onderzoekt daarom niet alleen hoe Nutri-Score beter kan aansluiten op de voedingsrichtlijnen van Nederland. Maar ook op die van andere landen.

Nederlandse wetenschappers maken onderdeel uit van dit comité. Ze delen hun kennis over de Nederlandse voedingsrichtlijnen. Het onderzoek is halverwege 2021 klaar. 

Consumenten krijgen informatie over Nutri-Score

De Rijksoverheid verwacht dat Nederlandse voedselproducenten het logo halverwege 2021 op hun producten kunnen zetten. Dan krijgen consumenten meer informatie door een publiekscampagne.