Aansluiting Nutri-Score op voedingsrichtlijnen

Europese wetenschappers werken aan verbetering van het voedselkeuzelogo Nutri-Score. Dat is nodig, omdat het logo niet altijd voldoende aansluit op de voedingsrichtlijnen en de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.

Nutri-Score beter laten aansluiten op voedingsrichtlijnen

Onderzoek van het RIVM en het Voedingscentrum laat zien dat Nutri-Score niet aansluit op Nederlandse voedingsrichtlijnen. Dit geldt bijvoorbeeld voor witbrood, appelmoes en olijfolie. 

Meer landen kozen al voor Nutri-Score als voedselkeuzelogo, zoals Duitsland, Frankrijk, België, Luxemburg en Zwitserland. Ook in die landen sluit Nutri-Score niet voldoende aan op hun nationale voedingsrichtlijnen. 

Een internationaal comité van wetenschappers onderzoekt daarom hoe Nutri-Score beter kan aansluiten op de voedingsrichtlijnen van de landen.

Nederlandse wetenschappers maken onderdeel uit van dit comité. Ze delen hun kennis over de Nederlandse voedingsrichtlijnen. De onderzoekers zijn in februari 2021 gestart.

Verbetering mogelijk voor sommige productgroepen

Het wetenschappelijke comité onderzoekt of er verbeteringen mogelijk zijn voor het algoritme dat ten grondslag ligt aan de Nutri-Score. De uitkomsten van de werkzaamheden in 2021 laten zien dat de basis van het algoritme goed is, maar dat er voor een aantal productgroepen verbetering mogelijk is:

  • volkoren producten;
  • vetten en oliën;
  • vis en zeevruchten;
  • dranken;
  • zuivelproducten;
  • zout;
  • suiker.

In 2022 gaat het wetenschappelijk comité verder met onderzoek naar de verbeteringen van het algoritme. De uitkomsten hiervan zijn in juli 2022 gepresenteerd.

Rapport Gezondheidsraad herziening algoritme 

In het door de Gezondheidsraad gepubliceerde rapport ‘Evaluatie van het algoritme van Nutri Score’ van 29 november staat in hoeverre het algoritme van de Nutri-score is verbeterd. Verder adviseert de Gezondheidsraad in dit rapport over verdere aanpassingen aan het algoritme. En gaat de raad in op aansluiting van de Nutri-Score op de Nederlandse voedingsrichtlijnen.  

Nutri-Score nu al te zien op buitenlandse producten

Nutri-Score staat soms wel op buitenlandse producten. Dit is het geval als buitenlandse producenten die Nutri-Score gebruiken, hun producten in Nederlandse winkels verkopen.