Invoering Nutri-Score om gezonde voeding te stimuleren

De overheid voert per 1 januari 2024 het voedselkeuzelogo Nutri-Score in. Door dit logo kunnen consumenten eenvoudiger kiezen voor producten met de betere samenstelling. Bedrijven zijn niet verplicht het logo op hun producten te zetten.

Nutri-Score is een hulpmiddel bij productkeuze

Snel en gemakkelijk kunnen kiezen voor gezonde voeding is belangrijk. Een voedselkeuzelogo is 1 van de manieren om mensen hierbij te helpen. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen het logo van Nutri-Score goed begrijpen. Het geeft de consument meer informatie over het product en is een hulpmiddel om binnen een productcategorie te kiezen voor het product met de beste samenstelling.

Nutri-Score niet verplicht

Bedrijven zijn niet verplicht de Nutri-Score op hun producten te zetten. Maar als een bedrijf ervoor kiest de Nutri-Score op de verpakking van een merk te zetten, dan moet het wel op alle producten binnen dat merk komen te staan.

Nutri-Score vervangt niet de Schijf van vijf

De Schijf van Vijf blijft het advies voor een gezond voedingspatroon. Nutri-Score vervangt de Schijf van Vijf niet. Wel kan het logo helpen bij het maken van een keuze voor een product met een betere samenstelling, bijvoorbeeld als het product niet in de Schijf van Vijf staat. De Nutri-Score vat de samenstelling van 1 product samen in 1 logo. 

Het is een van origine Frans systeem, dat in meerdere Europese landen wordt gebruikt. Waaronder Frankrijk, Duitsland en België. Het is gebaseerd op de wetenschappelijk onderbouwde voedingsrichtlijnen die gelden in de deelnemende landen. De Nutri-Score is een vereenvoudiging van de informatie die op de achterkant van een product staat over de productsamenstelling. 

Nieuw algoritme om Nutri-Score te berekenen

Bedrijven die het logo van Nutri-Score willen gebruiken, moeten het herziene algoritme gebruiken om voor hun producten de score te berekenen. Om de Nutri-Score voor dranken te berekenen, is er het drankenalgoritme. In de loop van 2023 volgt er een update voor groente en fruit. 

Nederlandse bedrijven die in de pilotfase al logo’s op hun producten hadden, moeten die per 1 juli 2024 de Nutri-Score op hun producten hebben aangepast. Producten uit landen die Nutri-Score al hebben ingevoerd krijgen hiervoor tot eind 2025 de tijd. Het duurt daarom nog even voordat alle producten die in Nederland verkrijgbaar zijn, zijn aangepast. 

Aanmelden voor Nutri-Score

Aanmelden voor de Nutri-Score kan vanaf 1 januari 2024. Binnenkort komt er een website waar bedrijven informatie kunnen vinden over het aanmeldproces. Met onder andere een rekentool om de Nutri-Score te berekenen met het herziene algoritme. De belangrijkste spelregels voor het gebruik van Nutri-Score staan op de website van Sante Publique France.

Verdere verbetering blijft nodig

Nutri-Score is verbeterd, maar verdere ontwikkeling blijft nodig. Bijvoorbeeld omdat het logo op onderdelen nog verder verbeterd kan worden, zoals de Gezondheidsraad aangaf in haar rapport. De internationale Nutri-Score stuurgroep gaat hiermee aan de slag.