Overleggen met organisaties over productverbetering en voedselkeuzelogo

De Rijksoverheid overlegt met organisaties over het verbeteren van voedsel. Het doel is minder zout, verzadigd vet en suiker in producten. Ook doet de overheid onderzoek naar een voedselkeuzelogo waardoor de keuze voor gezondere voeding makkelijker wordt. Dit gebeurt in het project Productverbetering en voedselkeuzelogo.

Project Productverbetering en voedselkeuzelogo

Mensen moeten makkelijker kunnen kiezen voor gezondere voeding. En makkelijker kunnen eten volgens de Schijf van Vijf. Hierover staan afspraken tussen de Rijksoverheid en organisaties in het Nationaal Preventieakkoord. Voor 2 maatregelen worden afspraken gemaakt in het project Productverbetering en voedselkeuzelogo:

Betrokken organisaties

De Rijksoverheid overlegt regelmatig met partners van het Nationaal Preventieakkoord tijdens het project Productverbetering en voedselkeuzelogo. Tijdens deze bijeenkomsten krijgen zij informatie over de voortgang van het proces en de genomen beslissingen. Ook kunnen zij hun reactie en advies geven. De Rijksoverheid heeft de regie en kiest het logo.

De betrokken verenigingen en organisaties:

  • Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL)
  • Consumentenbond
  • Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI)
  • Hartstichting
  • Koninklijke Horeca Nederland (KHN)
  • Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)
  • Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties (Veneca) 
  • Vereniging Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF)
  • Vereniging van Nederlandse Diëtisten (NVD) 
  • Voedingscentrum

Wensen van organisaties tijdens één op één gesprekken

Naast de bijeenkomsten met partners van het Preventieakkoord voert de overheid ook één op één gesprekken met:

  • bedrijven
  • beroepsverenigingen
  • patiëntenfederaties
  • universiteiten
  • consumentenorganisaties

In deze gesprekken hoort de overheid de wensen voor een nieuw systeem voor productverbetering en een nieuw voedselkeuzelogo.

Ook deelt de overheid informatie over het proces van het voedselkeuzelogo in overleggen van het Regulier Overleg Warenwet.

Documenten