Overleggen met organisaties over productverbetering en voedselkeuzelogo
De Rijksoverheid overlegt met organisaties over het verbeteren van voedsel. Het doel is minder zout, verzadigd vet en suiker in producten. Ook doet de overheid onderzoek naar een voedselkeuzelogo waardoor de keuze voor gezondere voeding makkelijker wordt. Dit gebeurt in het project Productverbetering en voedselkeuzelogo.
Project Productverbetering en voedselkeuzelogo
Mensen moeten makkelijker kunnen kiezen voor gezondere voeding. En makkelijker kunnen eten volgens de Schijf van Vijf. Hierover staan afspraken tussen de Rijksoverheid en organisaties in het Nationaal Preventieakkoord. Voor 2 maatregelen worden afspraken gemaakt in het project Productverbetering en voedselkeuzelogo:
- een systeem voor de productie van voeding met minder zout, verzadigd vet en suiker;
- een nieuw voedselkeuzelogo om snel en makkelijk gezondere voeding te kunnen kiezen.
Betrokken organisaties
De Rijksoverheid overlegt regelmatig met partners van het Nationaal Preventieakkoord tijdens het project Productverbetering en voedselkeuzelogo. Tijdens deze bijeenkomsten krijgen zij informatie over de voortgang van het proces en de genomen beslissingen. Ook kunnen zij hun reactie en advies geven. De Rijksoverheid heeft de regie en kiest het logo.
De betrokken verenigingen en organisaties:
- Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL)
- Consumentenbond
- Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI)
- Hartstichting
- Koninklijke Horeca Nederland (KHN)
- Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)
- Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties (Veneca)
- Vereniging Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF)
- Vereniging van Nederlandse Diëtisten (NVD)
- Voedingscentrum
Wensen van organisaties tijdens één op één gesprekken
Naast de bijeenkomsten met partners van het Preventieakkoord voert de overheid ook één op één gesprekken met:
- bedrijven
- beroepsverenigingen
- patiëntenfederaties
- universiteiten
- consumentenorganisaties
In deze gesprekken hoort de overheid de wensen voor een nieuw systeem voor productverbetering en een nieuw voedselkeuzelogo.
Ook deelt de overheid informatie over het proces van het voedselkeuzelogo in overleggen van het Regulier Overleg Warenwet.
Documenten
-
Verslag stakeholdersoverleg 17 januari 2023
Verslag van de stakeholdersoverleg productverbetering en voedselkeuzelogo van 17 januari 2023.
-
Verslag stakeholdersoverleg 23 augustus 2022
Verslag van de stakeholderbijeenkomst voedselkeuzelogo en productverbetering van 23 augustus 2022.
-
Verslag stakeholdersoverleg 21 april 2022
Verslag van de stakeholderbijeenkomst voedselkeuzelogo en productverbetering van 21 april 2022. Verslag stakeholdersoverleg 21 ...
-
Verslag stakeholdersoverleg 18 januari 2022
Verslag van de stakeholderbijeenkomst voedselkeuzelogo en productverbetering van 18 januari 2022. Verslag stakeholdersoverleg 18 ...
-
Verslag stakeholdersoverleg 27 september 2021
Verslag van de stakeholderbijeenkomst voedselkeuzelogo en productverbetering van 27 september 2021. Verslag stakeholdersoverleg ...
-
Verslag stakeholdersoverleg 22 april 2021
Verslag van de stakeholderbijeenkomst voedselkeuzelogo en productverbetering van 22 april 2021. Verslag stakeholdersoverleg 22 ...
-
Verslag stakeholdersoverleg 21 januari 2021
Verslag van de stakeholderbijeenkomst voedselkeuzelogo en productverbetering van 21 januari 2021. Verslag stakeholdersoverleg 21 ...
-
Kamerbrief over ontwikkeling nieuwe aanpak productverbetering en voedselkeuzelogo Nutri-Score
Staatssecretaris Blokhuis informeert de Tweede Kamer over de ontwikkeling van de nieuwe aanpak productverbetering en ...
-
Verslag Stakeholdersoverleg 29 september 2020
Verslag stakeholderbijeenkomst voedselkeuzelogo en productverbetering van 29 juni 2020. Verslag Stakeholdersoverleg 29 september ...
-
Verslag Stakeholdersoverleg 15 juni 2020
Verslag stakeholderbijeenkomst voedselkeuzelogo en productverbetering van 15 juni 2020. Verslag Stakeholdersoverleg 15 juni 2020 ...
-
Verslag Stakeholdersoverleg 5 maart 2020
Verslag stakeholderbijeenkomst voedselkeuzelogo en productverbetering van 5 maart 2020. Verslag Stakeholdersoverleg 5 maart 2020 ...
-
Verslag stakeholderoverleg 16 december 2019
Verslag van de stakeholderbijeenkomst van het project Productverbetering en Voedselkeuzelogo op 16 december 2019. Verslag ...
-
Verslag stakeholderoverleg 14 november 2019
Verslag van de stakeholderbijeenkomst van het project Productverbetering en Voedselkeuzelogo op 14 november 2019. Verslag ...
-
Verslag stakeholderoverleg 11 oktober 2019
Verslag van de stakeholderbijeenkomst van het project Productverbetering en Voedselkeuzelogo op 11 oktober 2019. Verslag ...
-
Memo Keyhole inzichten Studiereis Nordics juni 2019
Verslag van de studiereis naar Zweden en Denemarken. Memo Keyhole inzichten Studiereis Nordics juni 2019 (PDF | 4 pagina's | 291 ...
-
Verslag Stakeholderoverleg 23 september 2019
Verslag van de Stakeholderbijeenkomst van het project Productverbetering en Voedselkeuzelogo op 23 september 2019. Verslag ...
-
Overzicht stakeholdergesprekken voedselkeuzelogo en productverbetering
Overzicht met samenvattingen van alle gesprekken met organisaties die het projectteam gevoerd heeft. Van elke organisatie is ...
-
Projectplan productverbetering en voedselkeuzelogo
Het Projectplan productverbetering en voedselkeuzelogo beschrijft de aanleiding tot en de aanpak van het project ...
-
Verslag stakeholderoverleg 28 mei 2019
Verslag van de stakeholderbijeenkomst van het project Productverbetering en Voedselkeuzelogo op 28 mei 2019. Verslag ...
-
Verslag stakeholderoverleg 28 februari 2019
Verslag van de 1e stakeholderbijeenkomst van het project Productverbetering en Voedselkeuzelogo op 28 februari 2019. Verslag ...