Het voedselkeuzelogo

De Rijksoverheid zet in op heldere en betrouwbare informatie op de verpakking van voeding. Een logo op producten maakt de keuze voor gezondere voeding sneller en makkelijker. De Rijksoverheid kiest Nutri-Score als voedselkeuzelogo voor Nederland. Maar dan moet het logo wel aansluiten op de Nederlandse richtlijnen voor goede voeding. 

Nutri-Score

Staatssecretaris Blokhuis van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) maakte de keuze voor Nutri-Score op 28 november 2019 bekend. Met de Nutri-Score kunt u bijvoorbeeld diepvriesmaaltijden of broodbeleg vergelijken. De groene A staat voor het artikel met de meest gezonde voedingsstoffen. Een artikelen met een donkeroranje E heeft daar het minste van. Een product krijgt pluspunten voor eiwit, vezels, fruit, groente, peulvruchten en noten. Een product krijgt minpunten voor calorieën, suikers, verzadigd vet en zout. 

Nutri-Score sluit nog niet overal aan op de Nederlandse richtlijnen voor goede voeding. Dat is wel een voorwaarde voordat producenten het logo kunnen gebruiken. Een internationaal comité van wetenschappers onderzoekt in 2020 welke aanpassingen nodig zijn. De Rijksoverheid verwacht dat Nederlandse producenten het logo medio 2021 op hun producten kunnen zetten. Dan worden consumenten ook geïnformeerd met een publiekscampagne.

Nutri-Score is opgezet door wetenschappers onder regie van de Franse overheid. Naast Nederland kozen ook België, Duitsland, Zwitserland, en Spanje voor Nutri-Score. Deze landen gaan begin 2020 samen praten over de aanpassing van het logo. Zij richten hiervoor een onafhankelijk wetenschappelijk comité en een internationaal bestuur op. 

Voorwaarden voedselkeuzelogo

Met verschillende organisaties heeft de Rijksoverheid in het Nationaal Preventieakkoord afspraken gemaakt om aan een gezonder Nederland te werken. Het nieuwe voedselkeuzelogo is een van de afspraken om overgewicht tegen te gaan. De organisaties hebben de overheid gevraagd om de regie te nemen in dit traject en uiteindelijk de keuze te maken. Zij bleven betrokken bij het proces.

De Rijksoverheid stelde een aantal voorwaarden waaraan het voedselkeuzelogo in Nederland moet voldoen. De begrijpelijkheid van het logo voor consumenten was leidend. Ook moet het logo aansluiten op richtlijnen voor goede voeding en bruikbaar zijn voor zoveel mogelijk verschillende producten. Daarnaast houdt het rekening met internationale ontwikkelingen, zoals het gebruik van logo’s in andere landen. 

Hoe koos de overheid het voedselkeuzelogo?

De keuze voor het logo werd gemaakt op basis van onder andere onafhankelijk consumentenonderzoek, gesprekken met organisaties en uitgebreid onderzoek: