Keuze voor gezonde voeding makkelijker maken

De Rijksoverheid wil dat iedereen makkelijk voor gezond eten kan kiezen. Daarvoor moet er in de supermarkt meer gezond eten liggen en minder ongezond eten. Ook moeten fabrikanten minder zout, suiker en verzadigd vet stoppen in bewerkte producten als sauzen en broodbeleg. Het voedselkeuzelogo Nutri-Score helpt mensen om betere voedingskeuzes te maken.

Voordelen gezonde voeding

Gezond eten heeft positieve effecten voor de gezondheid, zodat:

De overheid wil daarom dat iedereen snel en makkelijk kan kiezen voor gezonde voeding.

Gezond eten met de Schijf van Vijf

Een hulpmiddel voor een gezond en duurzaam voedingspatroon is de Schijf van Vijf. Daarin staat uit welk eten en drinken een gezond voedingspatroon bestaat. Denk bijvoorbeeld aan groente en fruit, volkorenbrood, olijfolie en peulvruchten. De Rijksoverheid financiert onafhankelijke voorlichting over verantwoorde en gezonde voeding. En over veilig voedsel. Die voorlichting geeft het Voedingscentrum.

Gezond en duurzaam eten

Meer volgens de Schijf van Vijf eten is niet alleen goed voor iemands gezondheid maar ook voor het milieu en het klimaat. Daarom werken verschillende ministeries samen aan het makkelijker maken van een gezonde én duurzame voedselkeuze.

Meer gezonde voeding in supermarkten

De overheid wil dat supermarkten meer gezonde voeding aanbieden. Nu passen maar 2 van de 10 producten in het gezonde eetpatroon van de Schijf van Vijf. 8 van de 10 levensmiddelen dus niet. Die verhouding moet veranderen.

Verder moeten bedrijven die voedingsmiddelen maken en verkopen, de samenstelling van bewerkte producten verbeteren. Daar moet minder zout, verzadigd vet en calorieën in zitten. Dat staat in de Nationale Aanpak Productverbetering, die tot 2030 loopt.

Gezond eten in de wijk

Zijn er in een buurt veel snackbars en andere aanbieders van ongezond eten? Dan is het voor de buurtbewoners moeilijker om voor gezonde voeding te kiezen. Daarom werkt de overheid aan een wet voor de voedselomgeving. Die zorgt dat gemeenten straks nieuwe verkopers van ongezond eten in een wijk kunnen weigeren.

Gezond eten op school

Scholen krijgen extra mogelijkheden om scholieren gezond eten aan te bieden. Ook maken ze leerlingen bewust van gezond eten. Bijvoorbeeld:

  • Scholieren krijgen 3 keer per week een stuk groente of fruit. Het basisonderwijs en voortgezet onderwijs nemen daarvoor deel aan het Europese programma Schoolfruit.
  • Schoolkantines in het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs komen met een gezonder aanbod. Dat kan met het programma Gezonde Schoolkantine.
  • Scholen leren kinderen wat goed en gezond eten is. Bijvoorbeeld met smaak- en kooklessen en schooltuinen. Dat kan via het programma Gezonde School en een onderwijspakket als Jong Leren Eten.

Gezond eten in de zorg

Juist in een ziekenhuis of andere zorginstelling moet de keuze voor gezond eten makkelijk zijn. De overheid wil daarom dat het voedingsaanbod in ziekenhuizen in 2030 gezond is. Om de zorg te helpen om het eten voor patiënten, bewoners, medewerkers en bezoekers gezonder te maken, gaat er subsidie naar het project Goede zorg proef je.

Informatie op de verpakking van voeding

Om voeding met een betere samenstelling te kiezen, staat er informatie op de verpakking.

Ingrediënten op etiket

Op een etiket van voeding staat welke ingrediënten in het product zitten. En wat de voedingswaarde is. Bijvoorbeeld hoeveel calorieën er in een product zitten, hoeveel zout, vet en suikers. Ook kleurstoffen, smaakstoffen en conserveermiddelen staan op de ingrediëntenlijst.

Voedselkeuzelogo Nutri-Score

Daarnaast kan op de voorkant van producten het voedselkeuzelogo Nutri-Score staan. Door dit logo kunnen consumenten eenvoudiger kiezen voor producten met een betere samenstelling dan andere. Bedrijven zijn niet verplicht het logo op hun producten te zetten. 

Advies voor overheidsbeleid gezonde voeding

De overheid baseert het beleid voor gezond eten op: