Voeding

Deze hoofdrubriek bevat 5 rubrieken:

Voedselverspilling

Consumenten en bedrijven verspillen jaarlijks ongeveer € 5 miljard aan voedsel. De helft komt voor rekening van consumenten, dat is ongeveer 14% van de boodschappen. De overheid wil verspilling van voedsel verminderen.

Cijfers voedselverspilling

Producenten, tussenhandel, horeca en supermarkten verspillen zo'n € 2,5 miljard aan voedsel. En consumenten gooien ieder jaar voor zo'n € 2,5 miljard aan voedsel weg. Dat is ruim € 150 per persoon. Ofwel zo'n 50 kilo.

Meest weggegooide voedingsmiddelen: 

  • melk en melkproducten;
  • brood;
  • groenten;
  • fruit;
  • sauzen, oliën en vetten.

Deze cijfers komen uit de Factsheet voedselverspilling 2013.

20% minder voedselverspilling in 2015

De Rijksoverheid wil voedselverspilling eind 2015 met 20% verminderd hebben. Consumenten en bedrijfsleven spelen hierbij een grote rol. Consumenten kunnen meer afgepast inkopen en koken. Bedrijven kunnen kleinere porties aanbieden. En restaurants kunnen niet opgegeten eten meegeven aan klanten.

Samenwerking bedrijfsleven en overheid tegen voedselverspilling

De overheid en het bedrijfsleven werken samen aan minder voedselverspilling. Via het No waste network werken overheid en bedrijfsleven samen aan minder voedselverspilling. Mensen uit de landbouw, industrie, supermarkten en horeca stellen elkaar vragen, discussiëren en werken samen.

Documenten

De Rijksoverheid. Voor Nederland