Ook scholieren kunnen zich vrijwillig preventief testen

Vanaf 17 mei krijgen alle middelbare scholen voldoende zelftesten zodat leerlingen zich thuis twee keer per week preventief kunnen testen. Door de zelftesten preventief te gebruiken, kunnen scholieren vaker naar school doordat besmettingen sneller worden opgespoord. De zelftesten zijn vrijwillig en een aanvullende maatregel bovenop noodzakelijke maatregelen zoals de anderhalve meter afstand houden.

Onderwijspersoneel in het basis- en voortgezet onderwijs kan zich al preventief testen. Alle middelbare scholen hebben hiervoor testen ontvangen, en eind deze week ook de meeste basisscholen. Middelbare scholieren konden zich bij een besmetting al testen op school; risicogericht testen. Het preventief testen wordt daar nu aan toegevoegd.

Iedere twee weken

De snelheid waarmee de testen verspreid kunnen worden is afhankelijk van de leveringen. De planning is dat de leveringen iedere twee weken plaatsvinden. Elke school krijgt dan voldoende testen voor die periode.

Positieve test

Bij een positieve zelftest, maakt de leerling een afspraak voor een test op een GGD-locatie. Hier wordt met een PCR-test gecheckt of de uitslag klopt en indien ook die test positief is, start de GGD met het bron- en contactonderzoek.