Heb ik als student in het hoger onderwijs recht op studiefinanciering?

U heeft recht op studiefinanciering als u een opleiding aan een erkende hogeschool of universiteit volgt. Studiefinanciering op het hbo en de universiteit bestaat uit een lening, een aanvullende beurs, een studentenreisproduct en collegegeldkrediet.

Voorwaarden voor studiefinanciering hoger onderwijs

Er gelden voorwaarden om studiefinanciering te krijgen. Bijvoorbeeld dat u een studie aan een erkende hogeschool of universiteit volgt. 

Hoogte studiefinanciering

Alle studenten op het hbo en de universiteit kunnen evenveel lenen. Voor de hoogte van uw studiefinanciering maakt het dus niet uit of u bij uw ouders woont, of in een studentenwoning.

Bijverdiengrens

U kunt met uw bijbaan zoveel verdienen als u wilt. Uw inkomen heeft geen invloed op de hoogte van de studiefinanciering.

Studiefinanciering onder het oude stelsel

Bent u voor 1 september 2015 aan uw opleiding begonnen? Dan heeft u te maken met het oude stelsel voor studiefinanciering. U ontvangt dan een basisbeurs in plaats van een lening. Ook gelden voor u iets andere regels. Zo is er een grens aan wat u mag bijverdienen naast uw studiefinanciering

Studiefinanciering terugbetalen

Haalt u uw diploma binnen 10 jaar? Dan hoeft u de aanvullende beurs en het reisproduct niet terug te betalen. Doet u langer dan 10 jaar over uw studie? Dan moet u alles terugbetalen. Ook het reisproduct moet u dus terugbetalen als u geen diploma haalt.

Studiefinanciering aanvragen

U vraagt studiefinanciering online aan bij DUO. Hiervoor heeft u een DigiD met sms-functie nodig. Vraag minimaal 3 maanden voor uw studie begint studiefinanciering aan.

Studiefinanciering bij overstap van mbo naar hbo

Stapt u over van het mbo naar het hbo? Dan telt de studiefinanciering voor het mbo niet meer mee. U kunt dus weer nieuwe studiefinanciering krijgen voor het hbo.