Val ik onder de speciale regeling voor huurverlaging in 2021?

U huurt bij een woningcorporatie. En besteedt u maandelijks een groot deel van uw inkomen aan huur? Dan komt u in 2021 wellicht in aanmerking voor een éénmalige regeling voor huurverlaging. 

Zelf aanvraag voor regeling huurverlaging 2021 doen

De woningcorporatie heeft de huur van een aantal huurders automatisch verlaagd. Heeft u daarover geen bericht gehad van de woningcorporatie? Dan kunt u zelf een verzoek voor de huurverlaging doen. Dat doet u bij uw woningcorporatie. Dit moet u dan uiterlijk op 30 december 2021 doen.

Deze speciale regeling in 2021 staat los van de andere redenen om huurverlaging aan te vragen

Controleer of u recht heeft op de regeling eenmalige huurverlaging 2021

Checkbox: heeft u recht op huurverlaging?

Huurverlaging 2021 aanvragen

Afbeelding: Hoe vraagt u de huurverlaging aan?

Let op: doe uw aanvraag voor de eenmalige regeling huurverlaging 2021 uiterlijk op 30 december 2021. 

Controleer de gevolgen voor uw huurtoeslag

Gaat uw huur omlaag, dan krijgt u minder huurtoeslag. Maar als uw inkomen ook gedaald is, krijgt u misschien juist meer huurtoeslag. Of u krijgt voor het eerst huurtoeslag. Bijvoorbeeld omdat uw huur nu laag genoeg is. U kunt een proefberekening voor toeslagen maken bij de Belastingdienst.

Geef uw nieuwe huur en uw mogelijk gewijzigde inkomen door aan Belastingdienst/Toeslagen. Dat doet u via toeslagen.nl. U voorkomt hiermee dat u mogelijk later huurtoeslag moet terugbetalen. De woningcorporatie geeft uw huurverlaging ook door aan de Belastingdienst.

U krijgt geen of een verkeerde reactie van uw woningcorporatie

Na huurverlaging geen huurverhoging in hetzelfde jaar

Heeft u een huurverlaging gehad, omdat u een laag inkomen heeft? Dan mag de woningcorporatie de huur niet in hetzelfde kalenderjaar weer verhogen. Het maakt niet uit of de woningcorporatie u uit zichzelf een huurverlaging heeft voorgesteld. Of dat u om huurverlaging heeft gevraagd.

U huurt niet van een woningcorporatie

Huurt u niet van een woningcorporatie? Of huurt u een vrije sectorwoning van een woningcorporatie? Dan heeft u geen recht op deze huurverlaging.
Deze huurverlaging geldt alleen voor huurders van een sociale huurwoning van een woningcorporatie.

Woont u in een particuliere sociale huurwoning? Dan kunt u wel om andere  redenen huurverlaging aanvragen.