Kan ik huurtoeslag krijgen?

Huurtoeslag is een bijdrage in de huurkosten. Woont u in een huurhuis? Dan krijgt u misschien huurtoeslag. Hoe hoog de toeslag is, hangt af van de huurprijs, uw inkomen, uw leeftijd en hoe u woont. Is uw vermogen te hoog? Dan krijgt u geen huurtoeslag.

Voorwaarden huurtoeslag

Om huurtoeslag te krijgen, moeten u, uw eventuele toeslagpartner en medebewoners voldoen aan voorwaarden. Wat de voorwaarden voor huurtoeslag zijn, leest u op de site van de Belastingdienst.

Eerst geen recht op huurtoeslag, maar nu wel

Controleer altijd goed of u recht heeft op huurtoeslag. Misschien had u in het verleden nog geen recht op huurtoeslag. Maar de voorwaarden voor huurtoeslag kunnen nu anders zijn. Hierdoor kunt u nu wel recht hebben op huurtoeslag. 

Ook uw persoonlijke situatie kan gewijzigd zijn:

  • Uw inkomen is lager geworden.
  • De samenstelling van uw huishouden is anders. U woont bijvoorbeeld met minder huisgenoten. 

Is uw persoonlijke situatie veranderd? Ook dan heeft u mogelijk recht op huurtoeslag.

Wilt u weten of u recht heeft? Maak dan een proefberekening voor toeslagen bij de Belastingdienst. 

Huurtoeslag aanvragen met Mijn toeslagen

U kunt huurtoeslag online aanvragen met Mijn toeslagen. Hiervoor heeft u DigiD nodig. De huurtoeslag van 2021 kunt u tot en met 1 september 2022 aanvragen. 

U hoeft de toeslag maar 1 keer aan te vragen. Daarna krijgt u de huurtoeslag ieder jaar vanzelf, zolang u aan de voorwaarden voor huurtoeslag voldoet.

Hoogte huurtoeslag

Hoeveel huurtoeslag u krijgt, verschilt. Onder andere de hoogte van uw inkomen en de huurprijs die u betaalt spelen mee in de berekening van de huurtoeslag.

Op de site van de Belastingdienst kunt u een proefberekening maken van de hoogte van uw huurtoeslag.