Wanneer moet ik de verplichte zorgverzekering afsluiten als ik uit het buitenland kom?
Als u in Nederland komt wonen of werken, dan moet u zich zo snel mogelijk inschrijven bij een Nederlandse zorgverzekeraar. Doe dat in ieder geval binnen 4 maanden. Dat geldt ook als u nog een buitenlandse verzekering tegen ziektekosten heeft.
Voor asielzoekers gelden andere regels om verzekerd te zijn tegen zorgkosten.
Start verplichte verzekering
Komt u in Nederland wonen of werken? Dan bent u verplicht zich te verzekeren bij een Nederlandse zorgverzekeraar vanaf de dag dat u in Nederland komt wonen of werken. U moet zich ook inschrijven bij een Nederlandse gemeente. Ook als u nog geen zorgverzekering heeft afgesloten. U heeft 4 maanden de tijd om een zorgverzekering af te sluiten.
Zorgverzekering afsluiten na 4 maanden
Sluit u pas na 4 maanden een zorgverzekering af? Dan bent u onverzekerd. U betaalt premie zodra u de zorgverzekering heeft afgesloten. U betaalt geen premie met terugwerkende kracht over de afgelopen periode. Maar u krijgt ook geen vergoeding voor zorg als u die in de afgelopen maanden heeft gekregen.
Let op: heeft u zich al ingeschreven bij een gemeente, maar nog niet bij een zorgverzekeraar? Dan krijgt u daarover een brief van het CAK. Het CAK zorgt ervoor dat iedereen in Nederland een zorgverzekering heeft. Wacht niet te lang met het sluiten van een zorgverzekering, anders riskeert u een boete.
Lees verder
Buitenlandse verzekering tegen ziektekosten
Een Nederlandse zorgverzekering is verplicht. Ook als u al een ziektekostenverzekering heeft in uw land van herkomst. Behalve als u een buitenlandse werkgever heeft. Dan mag u uw verzekering uit uw land van herkomst wel houden. Hier zijn wel regels voor. Ga voor meer informatie over werken voor een buitenlandse werkgever naar de Sociale Verzekeringsbank (SVB).
Verzekering tegen ziektekosten voor EU-ambtenaren (GSZV)
Medewerkers die bij een Europese instelling werken, kunnen geen Nederlandse zorgverzekering afsluiten. Zij zijn verzekerd bij het Gemeenschappelijke stelsel van ziektekostenverzekering van de Europese Unie (GSZV). Ook hun gezinsleden zijn vaak via het GSZV verzekerd. Omdat zij geen Nederlandse zorgverzekering hebben, worden deze verzekerden niet altijd herkend als zorgverzekerden. Zij kunnen met een verzekeringsbewijs aantonen dat zij verzekerd zijn.
Kijk voor meer informatie over het Gemeenschappelijke stelsel van ziektekostenverzekering van de Europese Unie (GSZV) op de website van de Europese Unie: Joint Sickness Insurance Scheme (JSIS) (Engels).
Heeft u nog ander werk in Nederland naast uw werk bij een Europese instelling? Dan bent u wel verplicht een Nederlandse zorgverzekering te sluiten. Ook als uw gezinslid werkt of een Nederlandse sociale verzekeringsuitkering heeft is dat het geval.
Verzekering tegen ziektekosten voor buitenlandse studenten
Bent u een (buitenlandse) student en komt u uit het buitenland? Dan heeft u vaak al een verzekering tegen ziektekosten uit uw eigen land. Soms moet u (toch) een verzekering in Nederland afsluiten. Hoe u zich in Nederland kunt verzekeren, hangt af van waar u vandaan komt. En wat u verder doet naast uw studie. Controleer op de website van Nuffic of u goed verzekerd bent.
Zorgtoeslag berekenen en aanvragen
De zorgtoeslag is een bijdrage in de kosten van de zorgverzekering als u weinig inkomen heeft. Heeft u recht op zorgtoeslag? Dan krijgt u de toeslag vanaf het moment dat u verplicht bent om een zorgverzekering te hebben. Op toeslagen.nl kunt u zelf uw zorgtoeslag berekenen. Ook kunt u op toeslagen.nl uw zorgtoeslag aanvragen.