Welke aangeboren aandoeningen worden met de combinatietest onderzocht?

Tijdens de zwangerschap kunt u met de combinatietest laten onderzoeken (screenen) hoe groot de kans is dat uw kind downsyndroom, edwardssyndroom of patausyndroom heeft. U kunt dit ook laten onderzoeken met de NIPT. U kiest zelf of u een van deze onderzoeken wilt.

Screening tijdens zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kunt u zelf kiezen of u screening op downsyndroom, edwardssyndroom en patausyndroom wilt. De verloskundige of gynaecoloog vraagt bij het eerste bezoek of u meer wilt weten over de screening op down-, edwards- en patausyndroom.

Counselingsgesprek

Als u zegt dat u meer wilt weten, krijgt u een uitgebreid gesprek met uw verloskundige of gynaecoloog over de screening. Dit heet een counselingsgesprek. Tijdens dit gesprek kunt u ook vragen stellen. Pas na dit uitgebreide gesprek beslist u of u de screening wel of niet wilt.

Als u besluit deel te nemen, kunt u kiezen uit 2 verschillende testen:

De combinatietest

Dit bestaat uit een bloedonderzoek bij de zwangere en echo-onderzoek van het kind. Het onderzoek kan tussen 9 en 14 weken zwangerschap. De combinatietest berekent hoe groot de kans is dat uw kind down-, edwards- of patausyndroom heeft.

De NIPT

Dit is een bloedonderzoek bij de zwangere. Het onderzoek kan vanaf 11 weken zwangerschap.

De NIPT ontdekt meer kinderen met down-, edwards- en patausyndroom. Ook klopt de uitslag van de NIPT vaker dan de uitslag van de combinatietest.

Meer informatie over de screening op down-, edwards- of patausyndroom, de NIPT en de combinatietest is te vinden op de website Onderzoekvanmijnongeborenkind.nl.

Hoe werkt de combinatietest?

De combinatietest bestaat uit 2 verschillende onderzoeken. Deze moet u allebei doen om een uitslag van de combinatietest te kunnen krijgen. U loopt geen risico op een miskraam. De combinatietest bestaat uit:

  • bloedonderzoek in de 9e tot 14e week van uw zwangerschap;
  • echo (nekplooimeting) van het kind in de 11e tot 14e week van uw zwangerschap.

De combinatietest berekent de kans dat uw kind down-, edwards- of patausyndroom heeft. Bij de berekening wordt de uitslag van het bloedonderzoek, de dikte van de nekplooi van het kind, uw leeftijd en de zwangerschapsduur gebruikt.

Kosten combinatietest

De zorgverzekering betaalt het uitgebreide gesprek met de verloskundige of gynaecoloog.  De combinatietest moet u zelf betalen. Dit geldt ook voor de NIPT. De combinatietest kost €170,13. Soms betaalt een aanvullende verzekering de combinatietest. Informeer bij uw zorgverzekeraar. De NIPT kost €175.

Vervolgonderzoeken

De uitslag van de combinatietest geeft aan hoe groot de kans is dat uw kind down-, edwards- of patausyndroom heeft. U weet het dus niet zeker. Stelt de combinatietest een verhoogd risico vast op een kind met down-, edwards- of patausyndroom? Dan kunt u de volgende vervolgonderzoeken doen:

  • de NIPT;
  • vlokkentest;
  • vruchtwaterpunctie;

Bij de NIPT is er geen risico op een miskraam. Dit in tegenstelling tot de vlokkentest en de vruchtwaterpunctie.

Vergoeding vervolgonderzoeken

De zorgverzekeraar vergoedt de vervolgonderzoeken. Vervolgonderzoeken kunnen wel gevolgen hebben voor uw eigen risico.

Vervolgonderzoek is mogelijk na een verhoogde kans  uit de combinatietest of als er een medische indicatie voor is. Uw leeftijd maakt daarbij niet uit.