Welke aangeboren aandoeningen worden met de NIPT onderzocht?

De NIPT staat voor niet-invasieve prenatale test en is een bloedonderzoek. Tijdens de zwangerschap kunt u met de NIPT laten onderzoeken (screenen) hoe groot de kans is dat uw kind downsyndroom, edwardssyndroom of patausyndroom heeft. U kunt dit ook laten onderzoeken met de combinatietest. U kiest zelf of u een van deze onderzoeken wilt.

Screening tijdens zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kunt u zelf kiezen of u screening op downsyndroom, edwardssyndroom en patausyndroom wilt. De verloskundige of gynaecoloog vraagt bij het eerste bezoek of u meer wilt weten over de screening op down-, edwards- en patausyndroom.

Counselingsgesprek

Als u zegt dat u meer wilt weten, krijgt u een uitgebreid gesprek met uw verloskundige of gynaecoloog over de screening. Dit heet een counselingsgesprek. Tijdens dit gesprek kunt u ook vragen stellen. Pas na dit uitgebreide gesprek beslist u of u de screening wel of niet wilt.

Als u besluit deel te nemen, kunt u kiezen uit 2 verschillende testen:

De combinatietest

De combinatietest bestaat uit een bloedonderzoek bij de zwangere en echo-onderzoek van het kind. Het onderzoek kan tussen 9 en 14 weken zwangerschap. De combinatietest berekent hoe groot de kans is dat uw kind down-, edwards- of patausyndroom heeft.

De NIPT

Dit is een bloedonderzoek bij de zwangere. Het onderzoek kan vanaf 11 weken zwangerschap.

De NIPT ontdekt meer kinderen met down-, edwards- en patausyndroom en de uitslag van de NIPT klopt vaker dan de uitslag van de combinatietest.

Zwangeren kunnen vanaf 1 april 2017 kiezen voor de NIPT, maar dat kan alleen als u meedoet aan een wetenschappelijke studie (TRIDENT-2).

Meer informatie over de screening op down-, edwards- of patausyndroom, de NIPT en de combinatietest is te vinden op de website Onderzoekvanmijnongeborenkind.nl.

Hoe werkt de NIPT?

De NIPT is een bloedonderzoek. Voor het bloedonderzoek wordt bloed afgenomen uit uw arm. In het bloed van de zwangere zit ook een klein beetje erfelijk materiaal (DNA) van de placenta (moederkoek). Dit DNA is bijna altijd hetzelfde als dat van het kind. Het laboratorium kan zo onderzoeken of het kind down-, edwards- of patausyndroom heeft.

Uw gynaecoloog of verloskundige zal u vertellen waar u bloed voor de NIPT kunt laten prikken. Dat kan niet bij alle prikposten (bloedafnamelocaties) in Nederland. Een overzicht van locaties vindt u op de website Meerovernipt.nl.

Geen risico op miskraam bij NIPT

Bij de NIPT is er geen risico op een miskraam. Dit in tegenstelling tot de vlokkentest en de vruchtwaterpunctie.

Kosten NIPT

Sinds 1 april 2017 kan iedere zwangere die dat wil meteen kiezen voor de NIPT. De zorgverzekering betaalt het uitgebreide gesprek met de verloskundige of gynaecoloog. De NIPT moet u zelf betalen. Dit geldt ook voor de combinatietest. De NIPT kost €175 en de combinatietest kost €170,13.

Kabinet Rutte III: NIPT en basisverzekering

De (subsidie voor de) NIPT blijft beschikbaar. De test wordt niet in het basispakket opgenomen. Dit staat in het regeerakkoord ‘Vertrouwen in de toekomst’.

Vervolgonderzoeken

Komt er uit de NIPT dat uw kind mogelijk down-, edwards- of patausyndroom heeft? Als u zekerheid wilt krijgen over de uitslag, dan kunt u een vlokkentest of vruchtwateronderzoek laten doen.  

Vergoeding vervolgonderzoeken

De zorgverzekeraar vergoedt de vervolgonderzoeken. Vervolgonderzoeken kunnen wel gevolgen hebben voor uw eigen risico.

Vervolgonderzoek is mogelijk na een afwijkende uitslag uit de NIPT of als u een medische indicatie heeft.