21 februari Ministerraad

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum
  • Locatie Den Haag

Viceminister-president De Jonge heeft na afloop van de ministerraad een persconferentie gegeven. De video toont de inleidende verklaring. Bekijk de hele persconferentie via YouTube. Of lees de letterlijke tekst van de persconferentie.

Viceminister-president De Jonge:

Net als vorige week sta ik u weer te woord om verslag te doen van de besprekingen vandaag in de ministerraad. Minister-president Rutte is in Brussel voor de buitengewone Europese Raad over de meerjarenbegroting van de Unie. Zoals de minister-president in aanloop naar de top al heeft gezegd, zijn deze onderhandelingen zeer complex. Dat is iedere zeven jaar zo en dit MFK vormt daarop geen uitzondering. Voor de laatste stand van zaken verwijs ik u naar de collega’s in Brussel waar de minister-president de media te woord zal staan.

Minister Bruins heeft ons vanochtend bijgepraat over de laatste stand van zaken rond het coronavirus. We zien dat het aantal besmettingen nog steeds oploopt, nu bijna 77.000, en dat geldt ook voor het aantal dodelijke slachtoffers, rond 2.250. Het aantal patiënten in Europa met het virus komt nu uit op 45. En in Nederland, gelukkig, zijn er nog geen besmettingen vastgesteld. Er is de afgelopen weken achter de schermen hard gewerkt door onze ambassades, door het RIVM en door de lokale GGD’en om Nederlanders terug te laten keren en vervolgens medisch te laten onderzoeken en te begeleiden. Dat geldt voor de mensen die onder begeleiding zijn teruggekeerd vanuit Wuhan. Deze mensen zijn 14 dagen in quarantaine gehouden en zijn goed gemonitord. En inmiddels is vastgesteld dat zij niet besmet zijn. Nederlanders op het cruiseschip De Westerdam, die in nauwe samenwerking tussen de rederij, de Holland Amerika Lijn en onze ambassades zijn teruggekeerd, zijn na een medische check eveneens gezond verklaard en hoeven niet in quarantaine. En datzelfde geldt voor de Nederlanders die van de Diamond Princess kwamen. De teruggekeerde en nog terugkerende mensen zijn allemaal in beeld bij het RIVM en bij de GGD. En bij aankomst in Nederland beoordeelt de lokale GGD welke aanpak vereist is. De betrokken GGD’en monitoren de teruggekeerde mensen 14 dagen, om er zeker van te zijn dat zij niet alsnog ziekteverschijnselen ontwikkelen.

Verder hebben wij in de ministerraad een aantal besluiten genomen om tegemoet te komen aan de mensen die zijn getroffen door de gevolgen van gaswinning uit het Groningerveld. Daarbij gaat het om de gaswinning zelf, het versterken van woningen en het vergoeden van immateriële schade. Het kabinet zal zich de komende jaren blijven inzetten voor het snel en adequaat afhandelen van de schade en het versterken van de gebouwen in Groningen.