04 september Ministerraad

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum
  • Locatie Den Haag

Minister-president Rutte heeft na afloop van de ministerraad een persconferentie gegeven. De video toont de inleidende verklaring. Bekijk de hele persconferentie via YouTube. Of lees de letterlijke tekst van de persconferentie.

Minister-president  Rutte:

Goedemiddag, we hebben vandaag veel dingen besproken, onder andere hebben we stilgestaan bij de verklaring van Angela Merkel, de Duitse kanselier, woensdag in verband met het laboratoriumonderzoek dat onomstotelijk heeft vastgesteld dat Alexej Navalny is vergiftigd met een verboden chemisch wapen uit de Novitsjok-groep. Zij dringt er bij Rusland op aan om tekst en uitleg te geven en de secretaris-generaal Stoltenberg, Jens Stoltenberg, van de NAVO heeft de aanval vandaag veroordeeld en heeft Rusland opgeroepen volledige openheid van zaken te geven. De Nederlandse regering vindt de Duitse bevindingen ronduit schokkend. De vergiftiging zelf, maar ook het gebruik van een verboden chemisch wapen gaat alle perken te buiten. Het is belangrijk om de komende tijd in de Europese Unie in de NAVO, maar ook in het verband van de OPCW gezamenlijke vervolgstappen te bespreken.

Dan hebben we vandaag, zoals iedere week, weer gesproken over het coronavirus. We volgen het aantal besmettingen natuurlijk en de cijfers van ziekenhuisopnames en andere ontwikkelingen op de voet. Dat doen we landelijk. En we krijgen ook steeds beter inzicht in wat er regionaal gebeurt en hoe we daarop moeten reageren. Je ziet nu dat over een enkel aantal dagen een behoorlijke stijging zichtbaar is van het aantal besmettingen. Nogmaals, dat is op basis van een beperkt aantal dagen. Dus je kunt er nu nog geen grote conclusies aan verbinden, maar een toename is altijd zorgelijk. En daarom zou ik willen zeggen: deze ontwikkeling is extra reden om ons allemaal goed aan de afspraken te houden. Ik ben blij met de brede steun die zichtbaar is in de Tweede Kamer voor de wet die het mogelijk maakt om de corona-app in te voeren. Het voorstel gaat nu door naar de Eerste Kamer en als die er ook mee instemt dan zal deze app zo snel mogelijk landelijk beschikbaar komen. Ik hoop dat zo veel mogelijk mensen, in dat geval, de app ook gaan gebruiken zodat we het nut ervan in Nederland ook echt kunnen maximeren. Zoals steeds bij de corona-aanpak geldt, ook hier: dat we het echt samen moeten doen.

Tot slot wil ik u melden dat we vandaag gesproken hebben over het zogenaamde nationaal groeifonds. Zoals u weet is het een fonds voor de langere termijn. Het is gericht op de toekomstige generaties, zodat ook voor onze kinderen en kleinkinderen er welvaart is in Nederland en goede sociale voorzieningen. Daar werken we aan door te zoeken naar investeringen in kennisontwikkeling, in infrastructuur, in onderzoek en in ontwikkelingen en innovatie. De coronacrisis, zo menen wij, heeft het nut van dit fonds nog is extra kracht bijgezet, want als mensen, als bedrijven en de overheid weerbaar en wendbaar zijn kunnen we ook in de toekomst onverwachte en misschien zelfs verwachte klappen beter opvangen en we hopen binnenkort met de uitwerking van dit fonds naar buiten te komen. Dat zal binnenkort gebeuren. Dat als aftrap.