11 december Ministerraad

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum
  • Locatie Den Haag

Viceminister-president Ollongren heeft na afloop van de ministerraad een persconferentie gegeven. De video toont de inleidende verklaring. Over de strijd tegen het coronavirus, de uitkomsten van de Europese Raad en het onderzoek van de AIVD naar een Russische spionageoperatie. Bekijk de hele persconferentie via YouTube. Of lees de letterlijke tekst van de persconferentie

Viceminister-president Ollongren:

Goedemiddag, en voordat ik echt begin wil ik ook hier mijn respect betuigen aan collega Hugo de Jonge. Hij heeft gister een moeilijk besluit genomen. Hij heeft eigenlijk het partijbelang en ook zijn persoonlijke belang ondergeschikt gemaakt aan het landsbelang. En zijn grote verantwoordelijk nu die hij heeft als minister die verantwoordelijk is voor de coronabestrijding, het handelen van deze crisis en ik wil daar mijn grote waardering voor uitspreken. Dat hebben wij ook in de ministerraad gedaan vandaag.

We hebben in de ministerraad uiteraard gesproken over de voortgaande strijd tegen het coronavirus. Dinsdag hebben de minister-president en minister De Jonge u al bijgepraat. En sindsdien is de situatie niet verbeterd. Eigenlijk zijn de cijfers slecht. Vandaag weer nog iets meer besmettingen dan gister. Het aantal opnames in ziekenhuizen en op ic-afdelingen is gewoon te hoog. En daarmee is de druk op de medisch specialisten, op het verplegend personeel en al die anderen die zo hard voor ons werken, is gewoon te hoog. Dus die besmettingscijfers moeten omlaag en daarvoor zijn we eigenlijk allemaal, alle Nederlanders, aan zet. Ik wil echt mensen oproepen: help mee. Want het is aan ons om ruimte te creëren, voor de mensen in de zorg, maar ook ruimte voor onszelf om straks ook te kunnen versoepelen. Dus hou je aan de regels. Oók nu, misschien wel juist nu de kerstdagen naderen.

Er start ook nog een campagne die daarop gericht is, op die kerstperiode, om ons allemaal eraan te herinneren dat we, ook in deze tijd, drukte moeten blijven vermijden en afstand van elkaar moeten houden. Rekening moeten houden met de coronaregels, hoe moeilijk dat soms ook is. Bij die handhaving van de regels in de publieke ruimte daar spelen mede-overheden, waaronder gemeenten, een hele belangrijke rol. En ik wil ook hier mijn waardering  voor die mensen, en ik denk in het bijzonder ook aan burgemeesters, ik noem Urk en Roosendaal. Moeilijke situaties en dus een moeilijke taak voor burgemeesters, maar zij doen dat goed. Ze gaan het gesprek aan, ze tonen begrip voor de moeilijke situatie waar mensen in zitten, maar ze treden ook op waar het nodig is. Dus waardering daarvoor.

Minister-president Rutte is in Brussel voor de Europese Raad. Daar is gisteren al een akkoord bereikt over het rechtsstaatmechanisme, waarmee een directe koppeling wordt gelegd tussen de besteding van Europees geld en belangrijke principes als rechterlijke onafhankelijkheid en vrije pers. En er is ook een reeks andere onderwerpen aan bod geweest, maar de minister-president licht de pers ter plekke in Brussel hierover in.

Tot slot, bij wijze van inleiding, wil ik hier ook mijn waardering uitspreken de AIVD. Zij hebben een grote spionageoperatie in Nederland beëindigd. Het onderzoek van de dienst heeft ertoe geleid dat twee Russische diplomaten tot persona non grata zijn verklaard en Nederland zullen moeten verlaten.

We zijn er daardoor denk ik ook weer aan herinnerd dat Nederland op het gebied van innovatie en technologie, wetenschap, tot de top van de wereld behoort.  Dat maakt ons ook aantrekkelijk voor spionage. Dat onderstreept de noodzaak voor alle organisaties en bedrijven om daar heel alert op te zijn, en het onderstreept ook het belang van onze veiligheidsdiensten. Dank u wel.