11 februari Ministerraad

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum
  • Locatie Den Haag

Minister-president Rutte heeft na de ministerraad een persconferentie gegeven. De video toont de inleidende verklaring. Met aandacht voor de coronamaatregelen in het licht van de huidige situatie en voor de spanningen aan de grens tussen Rusland en Oekraïne. 

Minister-president Rutte:

Goedemiddag en allereerst: hoe geweldig gaat het op dit moment in China, Suzanne Schulting vandaag met de 1000 meter shorttrack. Ik had net even sms-contact met Maurits Hendriks, maar nou, volgens mij kijken we met grote trots naar de prestaties, naar de prestaties van Nederland en we verheugen we ons op de huldiging na terugkeer. Dat wordt een mooi feest.

Vandaag in de ministerraad uiteraard gesproken over de coronamaatregelen in het licht van het huidige epidemiologische beeld en de situatie in de ziekenhuizen. Ja dat ziet er op zichzelf natuurlijk gunstig uit. Er zijn veel besmettingen, maar naar verhouding valt nu de druk op de zorg, ja die valt eigenlijk gewoon mee. Wel is daar het ziekteverzuim heel erg hoog en dat zie je natuurlijk ook in andere sectoren, zowel bedrijfsleven als ook in de overheidssectoren, onderwijs en het openbaar vervoer en andere overheidssectoren: gewoon een hoog ziekteverzuim. Maar goed, dat leidt dus gelukkig niet tot een enorme druk op de gezondheidszorg op dit moment. We hadden afgelopen woensdag, hadden we een korte extra ministerraad om ervoor te zorgen dat we ook juridisch de goede voorbereidingen treffen om eventuele versoepelingen mogelijk te maken. Daar is ook gisteravond een brief over gestuurd aan de Kamer. En dat heeft alles te maken met die, ja, hele precieze en ook juridisch heel nauw luisterende procedure in de Tijdelijke wet maatregelen en dat geeft dus ook de mogelijkheid aan het kabinet om, als het zou kunnen, inderdaad volgende week ook die versoepelingen te laten ingaan, als dat mogelijk is. Anders zou dat nog weer een week duren na dinsdag. Vandaag komt ook het Outbreak Management Team bij elkaar of is bij elkaar of is bij elkaar geweest, in ieder geval vandaag en dat advies zal natuurlijk worden mee gewogen. Dan kan het nog weer leiden tot aanpassingen en ook over het weekend wordt er intensief verder overlegd, ook richting maandag met de burgemeesters in het Veiligheidsberaad. Dinsdag worden dan de definitieve keuzes gemaakt en later die dag zal dan Ernst Kuipers het nieuwe maatregelenpakket toelichten in een persconferentie. Ik ben dan zelf in de Eerste Kamer. 

Dan hebben we vandaag ook gesproken over de spanningen aan de grens tussen Oekraïne en Rusland. Het kabinet is zeer bezorgd over deze situatie en blijft zich inzetten voor de-escalatie van het conflict. Ik had er zelf deze week contact over met Johnson en Scholz, van Engeland, van Groot-Brittannië en Duitsland, de collega’s. Maar over een veel breder front is er intensief diplomatiek overleg, dat kunnen we ook allemaal meemaken in de media. Nederland, zoals u weet, inventariseert de mogelijkheden om eventueel ook zelf nog extra steun te kunnen geven aan Oekraïne. En zoals u weet is dat ook besproken in het gesprek vorige week bij Zelenski de president en premier Shmyhal. Afgelopen woensdag heeft Kajsa Ollongren bij een bezoek aan Litouwen, daar nemen wij deel aan Enhanced Forward Presence, dat is de missie daar vanuit de NAVO om te helpen – al enige tijd doen we dat, net zoals andere landen dat doen in Estland, in Letland en in Polen doen wij dat in Litouwen met de Duitsers – en daar extra hulp toegezegd. En we kijken ook natuurlijk naar eventueel nog andere mogelijkheden binnen het NAVO-gebied. Er lopen initiatieven om te kijken of je zo’n zelfde missie zou moeten opzetten in Roemenië. Nou, is allemaal nog erg in een vroeg stadium, maar naar die al die zaken proberen wij ook te kijken of we dan een bijdrage kunnen leveren.

Dan is er volgende week donderdag-vrijdag de EU-Afrikatop, al een tijdje gepland. Die is in Brussel, donderdag in de middag en dan loopt het door in de vrijdag. Daar staat onder meer coronaherstel en coronabestrijding op de agenda en hoe we daar beter kunnen samenwerken. Ook een aantal bilaterale ontmoetingen zal daar plaatsvinden, dat is het voordeel van zo’n top, dus ik zal onder andere wat langer praten daar bilateraal met Nigeria, met Namibië en met Marokko, collega’s uit die landen. Soms is het de president, soms de premier. En dat betekent dat u mij hier niet zult zien bij de persconferentie volgende week vrijdag, dan zal of Sigrid Kaag of Wopke Hoekstra, afhankelijk van hun agenda’s, zal dan de ministerraad voorzitten.