Social media Ankie Broekers-Knol

Staatssecretaris Broekers-Knol is als staatssecretaris van Justitie en Veiligheid actief op social media. Zij gebruikt een Instagramaccount. Door actieve deelname op social media laat de staatssecretaris aan een breed publiek zien waar zij aan werkt en met wie. Geïnteresseerden kunnen vragen stellen en reageren op de content die de staatssecretaris via deze kanalen verspreidt. Daar kan de staatssecretaris, of eventueel haar ambtenaren, dan weer op reageren. Omdat het een drukke baan is, ondersteunt de Directie Communicatie met raad en daad.

Beheer

Het account wordt deels beheerd door de staatssecretaris zelf en deels door een ondersteunend team van de Directie Communicatie (DCOM) van het ministerie van Justitie en Veiligheid. De activiteit van een bewindspersoon op sociale media ondersteunt de doelstelling van overheidscommunicatie dat mensen recht hebben op informatie van en communicatie met de rijksoverheid. Ambtenaren ondersteunen de staatssecretaris alleen voor berichten die met het werk van de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid te maken hebben.

Reacties en huisregels

DCOM monitort de reacties die binnenkomen op de post en kan waar mogelijk vragen beantwoorden vanuit het account van JenV. Op Instagram kunnen mensen reacties achterlaten op een geplaatste foto of video. Reacties waarin gescholden, gediscrimineerd wordt of waarin publiekelijk privacygevoelige informatie wordt gedeeld kunnen worden verwijderd. Dit geldt ook voor het veelvuldig plaatsen van dezelfde reactie of reclame maken voor een product (spammen). Een account dat dit gedrag vertoont kan worden geblokkeerd. Dit betekent niet dat de inhoud van het account van de staatssecretaris ontoegankelijk geworden is voor de gebruiker achter dat account, op https://www.instagram.com/ankiebroekersknol/?hl=nl is alles nog te raadplegen zonder dat inloggen noodzakelijk is.