CV minister Van Nieuwenhuizen

Cora van Nieuwenhuizen - Wijbenga (VVD)
Minister van Infrastructuur en Waterstaat

Personalia

Voornaam (roepnaam): Cornelia (Cora)
Geboorteplaats en -datum: Ridderkerk, 12 juni 1963
Woonplaats: Rotterdam
Burgerlijke staat: gehuwd, 4 kinderen

Opleiding

1975-1981: VWO, Christelijk College Nassau-Veluwe, Harderwijk
1981-1987: Sociale Geografie, Rijksuniversiteit Utrecht  

Loopbaan

Drs. C. (Cora) van Nieuwenhuizen begint haar loopbaan in 1987 bij de Credit Lyonnais Bank Nederland in Tilburg. Vanaf 1991 tot 2007 doet zij de bedrijfsvoering van een dierenartsenpraktijk in Oisterwijk en werkt zij als freelance economisch geografe.

In 2007 wordt ze lid van het college van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant, waar ze onder meer belast is met mobiliteit, infrastructuur, toezicht op de Waterschappen en Eindhoven Airport.

Cora van Nieuwenhuizen is van 17 juni 2010 tot 1 juli 2014 lid van de Tweede Kamer voor de VVD. Ze is onder meer woordvoerder integratie, asielbeleid en sociale zaken en voorzitter van de vaste Kamercommissie voor Financiën.

Op 1 juli 2014 wordt mevrouw van Nieuwenhuizen lid van het Europees Parlement voor de VVD. Hier is ze onder meer lid van de commissie Economische en monetaire zaken (ECON), rapporteur Fintech en Benchmarks en lid van de enquêtecommissie naar aanleiding van de Panama Papers.

Op 26 oktober 2017 is Cora van Nieuwenhuizen benoemd tot minister van Infrastructuur en Waterstaat in het kabinet-Rutte III.

Partijpolitieke functies en nevenfuncties

Cora van Nieuwenhuizen was van 1994 tot 2006 actief voor de VVD in de gemeenteraad van Oisterwijk (onder meer als fractievoorzitter). Vanaf 2003 tot 2007 was ze ook lid (fractievoorzitter) voor de VVD in de Provinciale Staten van Noord-Brabant.

Cora van Nieuwenhuizen was onder meer voorzitter van de Raad van Toezicht van de Stichting Primair en Voortgezet Onderwijs Zuid-Nederland en voorzitter van de Raad van Advies van Brabant Intermodal B.V.