Social media Ferdinand Grapperhaus

Minister Grapperhaus is als minister van Justitie en Veiligheid actief op social media. Hij gebruikt een Twitteraccount , een Instagramaccount en een LinkedIn-account. Door actieve deelname op social media laat de minister aan een breed publiek zien waar hij aan werkt en met wie. Geïnteresseerden kunnen vragen stellen en reageren op de content die de minister via deze kanalen verspreidt. Daar kan de minister, of eventueel zijn ambtenaren, dan weer op reageren.  Omdat het ministerschap een drukke baan is, ondersteunt de Directie Communicatie met raad en daad.

Beheer

Deze accounts worden deels beheerd door de minister zelf en deels door een ondersteunend team van de Directie Communicatie (DCOM) van het ministerie van Justitie en Veiligheid. De activiteit van een bewindspersoon op sociale media ondersteunt de doelstelling van overheidscommunicatie dat mensen recht hebben op informatie van en communicatie met de rijksoverheid. Ambtenaren ondersteunen de minister alleen voor berichten die met het werk van de minister van Justitie en Veiligheid te maken hebben.

Reacties en huisregels

DCOM monitort de reacties die binnenkomen op de post en kan waar mogelijk vragen beantwoorden vanuit een account van het ministerie. Op Instagram kunnen mensen reacties achterlaten op een geplaatste foto of video. Reacties waarin gescholden of gediscrimineerd wordt, of waarin publiekelijk privacygevoelige informatie wordt gedeeld, kunnen worden verwijderd. Dit geldt ook voor het veelvuldig plaatsen van dezelfde reactie, of reclame maken voor een product (spammen). Een account dat dit gedrag vertoont, kan worden geblokkeerd. Dit betekent niet dat de inhoud van het account van de minister daarmee ontoegankelijk geworden is. De accounts van minister Grapperhaus zijn nog te raadplegen zonder dat inloggen noodzakelijk is.