Steeds meer jongeren gebruiken CoronaMelder

De CoronaMelder-app is gestopt op 28 september 2022. Zie voor meer informatie: coronamelder.nl.

Steeds meer jongeren downloaden en gebruiken CoronaMelder. Dat blijkt uit doorlopend onderzoek van Tilburg University. Inmiddels hebben 1 op de 3 ondervraagde jongeren tussen de 17 en 24 jaar CoronaMelder op hun mobiel staan. Dit is vrijwel gelijk aan het aantal 24-plussers dat de app gebruikt. In totaal downloadden al meer dan 4,5 miljoen mensen CoronaMelder.

Dr. ir. Nynke van der Laan is betrokken bij het doorlopende onderzoek van Tilburg University: “We weten niet precies waarom jongeren in de eerste maanden na de lancering van CoronaMelder de app minder vaak downloadden dan volwassenen. Een mogelijke verklaring is dat het coronavirus in eerste instantie met name als een gevaar voor ouderen werd gezien. Hierdoor voelden jongeren zich in het begin wellicht minder aangesproken.”

Goede ontwikkeling

Volgens Hidde Schultze, als ontwikkelaar betrokken bij de CoronaMelder-app, is het een goede ontwikkeling dat steeds meer jongeren de app gebruiken. Zeker nu de middelbare scholen weer deels opengaan en we weten dat de Britse variant van het virus nóg besmettelijker is.

“Door CoronaMelder vinden we meer én sneller besmette mensen. We hebben de app zo gemaakt dat die niet weet wie je bent en waar je bent. De app stuurt je een melding als je langere tijd dicht bij iemand in de buurt bent geweest, die later het coronavirus blijkt te hebben. Als je een melding hebt ontvangen, lees je in de app welke maatregelen je kan nemen en wanneer je je kan laten testen.”

CoronaMelder vindt meer en sneller besmettingen

Meer dan 115.000 mensen gaven via CoronaMelder door dat zij besmet waren. Zo kwamen bijna 7 op de 10 mensen die een melding in CoronaMelder kregen sneller in beeld voor het bron- en contactonderzoek. Ook blijkt dat bijna 5% van de mensen die zich na een melding van CoronaMelder liet testen zonder klachten, toch besmet is. Sinds 1 december kan iedereen een test aanvragen na een melding, ook als ze geen klachten hebben. In ruim 2 maanden tijd zijn hierdoor 6.209 besmettingen vastgesteld.

Zo download je CoronaMelder

Als je de app nog niet hebt, kun je hem heel eenvoudig downloaden en gebruiken. Dit doe je zo: 

  • Download de CoronaMelder-app. Als je een Android-telefoon hebt, vind je de app in de Google Play Store. Heb je een iPhone? Dan vind je de app in de App Store.
  • Installeer de app. Op het scherm van je telefoon lees je hoe dit moet.
  • Volg de stappen in de introductieschermen.
  • Zet in de instellingen van je telefoon bluetooth aan én laat deze aan staan. Alleen dan kan de app meten of je bij andere telefoons met CoronaMelder in de buurt bent geweest.
  • Ontvang je een melding? Dan geeft de app je het advies om je te laten testen.
  • Blijk je zelf corona te hebben? Dan is het jouw eigen keuze of je jouw besmetting – samen met de GGD – wilt melden in de app. Door je besmetting te melden, draag je bij aan de strijd tegen corona.

Hulp bij installeren

Kijk op www.coronamelder.nl voor meer informatie over CoronaMelder. Voor vragen over de app zelf, kan je ook gratis bellen met de medewerkers van de Helpdesk CoronaMelder op 0800-1280. Deze helpdesk is elke dag geopend van 8:00 tot 20:00 uur.

Vind je het installeren van de app lastig? Bel de DigiHulplijn op 0800-1508. De DigiHulplijn is elke werkdag bereikbaar van 9:00 tot 17:00 uur. De ervaren vrijwilligers helpen je met alle plezier en geduld bij het installeren van de app.