Verklaring premier Rutte na gesprekken met de Israëlische premier Netanyahu en de Palestijnse president Abbas

Ik heb zojuist gesproken met premier Netanyahu en president Abbas. In mijn gesprekken heb ik aangedrongen op het zo snel mogelijk beëindigen van de gevechten en mijn steun uitgesproken voor bemiddeling door Egypte en de Verenigde Naties om tot een staakt het vuren te komen.

Nederland staat klaar om te helpen, gebruik makend van onze goede banden met Israël, de Palestijnse Autoriteit, Egypte en de andere buurlanden, en de Verenigde Staten.  Minister Blok zal als follow up van deze gesprekken en aansluitend op zijn contacten in de regio, contact opnemen met de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Shoukry en mogelijk andere ministers van Buitenlandse Zaken in de regio. Nederland zal ook met VS verder contact opnemen. Een verdere escalatie en nog meer Palestijnse en Israëlische burgerslachtoffers moeten voorkomen worden. Ik ben bezorgd dat steeds meer burgers, waaronder veel kinderen, slachtoffer worden van het geweld. Ik heb bij allebei mijn medeleven betuigd met de slachtoffers. Ik heb de raketbeschietingen op Israël veroordeeld. Israël heeft het recht zichzelf daartegen te verdedigen, maar moet als juist een sterk land ook diens verantwoordelijkheid nemen en bij zijn zelfbescherming proportioneel handelen binnen de grenzen van internationaal recht. 

Ik heb in mijn gesprekken ook mijn zorgen geuit over de situatie op de Westelijke Jordaanoever en beide leiders gevraagd hun best te doen om daar verdere confrontaties te voorkomen. Met premier Netanyahu en president Abbas heb ik ook gesproken over de gebeurtenissen die aan de gevechten vooraf gingen, zoals de situatie in Jeruzalem. Ik heb erop aangedrongen de Palestijnse families in Sheikh Jarrah die bedreigd worden met uitzetting, permanent in hun huis te laten blijven en opgeroepen tot het respecteren van de status quo op de heilige plaatsen en daarbij ook Jordanië te betrekken. Met premier Netanyahu heb ik gesproken over hoe de spanningen tussen groepen in Israël kunnen worden verminderd. Premier Netanyahu, president Abbas en ik onderstreepten hoe belangrijk het is dat alle politieke en maatschappelijke leiders afzien van uitspraken die de spanningen verder kunnen doen toenemen.