Minister-president Rutte naar China en Japan

Minister-president Rutte brengt van donderdag 27 tot en met zaterdag 29 juni een bezoek aan China en Japan. In China is de minister-president bij een bijeenkomst van de Global Commission on Adaptation. In Japan neemt Rutte deel aan de G20.

Op donderdag richt minister-president Rutte samen met de Chinese premier Li Keqiang en oud-VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon het Chinese kantoor van het Global Center on Adaptation op. In dat centrum gaan internationale experts, kennisinstellingen en bedrijven samenwerken om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan. De ceremonie vindt plaats in de Grote Volkshal in Beijing.
 
Aansluitend heeft de minister-president een bilateraal overleg met de Chinese premier. Dat gesprek zal gaan over de banden tussen China en Nederland, de geopolitieke ontwikkelingen en vrijhandel in voorbereiding op de G20.
 
Op vrijdag 28 en zaterdag 29 juni  is minister-president Rutte in Osaka, waar hij samen met minister Hoekstra van Financiën Nederland vertegenwoordigt bij de G20. Het is het derde jaar op rij dat Nederland is uitgenodigd als gastland bij de G20, dit keer op uitnodiging van huidig voorzitter Japan.
In Osaka neemt minister-president Rutte deel aan vier werksessies over respectievelijk internationale handel, innovatie, verantwoordelijke en duurzame groei en klimaat en energie. Naast het vaste programma heeft de minister-president ook verschillende bilaterale ontmoetingen en is hij aanwezig bij twee evenementen; over digitale economie en over de verbetering van de positie van vrouwen.