Stef Blok
Minister van Buitenlandse Zaken

Nederland heeft internationaal een goede reputatie, en terecht. Zo'n reputatie krijg je niet vanzelf en is belangrijk. Voor onze welvaart en veiligheid zijn we afhankelijk van het buitenland. Ontwikkelingen in Europa zoals bijvoorbeeld de Brexit en in de instabiele landen rond Europa raken ons direct. Dagelijks zien we de gevolgen van migratie, terrorisme en klimaatverandering. Buitenland is binnenland en andersom. 

Stef Blok.
Beeld: Arenda Oomen

Twee vragen aan de minister

Waarom heeft u 'ja' gezegd tegen het ministerschap?

Ik wil me inzetten voor de belangen van ons land in het buitenland. Onze diplomaten komen wereldwijd op voor de Nederlandse belangen en waarden, en staan 24/7 klaar voor Nederlanders en bedrijven in nood. Het buitenland is ook voor Nederlandse banen belangrijk. Ik vind het dan ook een fantastische opgave om samen met de medewerkers op de ambassades, consulaten en handelskantoren te mogen werken.

Welke zin uit het regeerakkoord spreekt u het meeste aan?

Dit kabinet zet zich in voor een stevige positie van Nederland in Europa en in de wereld. Voor mij maakt het duidelijk waar we ons voor inzetten: een daadkrachtig en realistisch buitenlands beleid, van diplomatie tot defensie en ontwikkelingssamenwerking.