Persconferentie na ministerraad 2 februari 2018

Minister-president Rutte gaat in op het terugbrengen van de gaswinning Groningen en de halvering van het collegegeld voor alle eerstejaarsstudenten en tweedejaarsstudenten aan lerarenopleidingen.

Minister-president Rutte:
Goedemiddag, ook vandaag uiteraard lang stil gestaan bij de situatie rondom de aardgaswinning en alle gevolgen daarvan voor Groningen. Allereerst, denk ik, dat we mogen vaststellen dat er deze week een belangrijke stap is gezet met een akkoord over het schadeprotocol. Ook met maatschappelijke organisatie en bestuurders in de provincie Groningen. Ik denk dat het goed is dat Eric Wiebes in nauw overleg met de regio er in geslaagd is om dat voor elkaar te krijgen. Maar goed, dat is natuurlijk ook maar weer een stap. Er moet nog heel veel meer gebeuren. Maar wel denk ik een belangrijke stap. Een dag later kwam het advies van het Staatstoezicht op de Mijnen. Dat is aanleiding om met elkaar te kijken hoe we inderdaad zo snel mogelijk terug kunnen naar dat niveau wat zij adviseren van 12 miljard kuub, zoals Eric Wiebes gisteren gezegd heeft. En onderdeel van dat advies was ook om te stoppen met de clusters bij Loppersum en die zijn vandaag ook gestopt. Er is trouwens ook meteen nu gehoor aangegeven, maar ook hier moet natuurlijk nog heel veel gebeuren om ook daadwerkelijk voor elkaar te krijgen dat we terug kunnen richting die 12 en tegelijkertijd ook er voor zorgen dat de leveringszekerheid overeind blijft. Dat is mogelijk, maar dat wordt wel vreselijk hard werken. Daar gaat Eric Wiebes de komende weken met het hele kabinet mee aan de slag.

Dan hebben we ook met elkaar gesproken en gezegd: dit is natuurlijk een zaak die het hele kabinet aangaat. Eric Wiebes heeft natuurlijk heel hard gewerkt de afgelopen weken, maar het is uiteraard een zaak van het hele kabinet. Iedereen gaat dan ook zijn of haar steentje bijdragen, doet dat ook al. En dat zie je bijvoorbeeld, Sander Dekker die gaat op verzoek van Eric Wiebes de commissie samenstellen, de onafhankelijke tijdelijke commissie die de schade gaat afhandelen. Ingrid van Engelshoven is met de regio aan het werk voor de versteviging van monumenten, een van de vele gevolgen van de aardgaswinning en de grote schade die wordt aangericht is dat ook monumenten beschadigd zijn. Soms heel zwaar beschadigd zijn. En naast de woningen zijn de monumenten natuurlijk van belang, omdat die ook onderdeel natuurlijk zijn ook van een collectieve historische beleving en ook voor mij als historicus is het volstrekt helder dat we daar op moeten inzetten. Daar is ook geld voor. Een aspect van de vele aspecten waar aan gewerkt moet worden. Uiteraard, niet het hoofdpunt, het hoofdpunt ligt natuurlijk waar het gaat om het verstevigen en het opknappen van de woningen, maar dit is een aspect waar naar gekeken moet worden. Hetzelfde geldt voor de scholen. Daar is Arie Slob mee bezig. Wouter Koolmees is bezig met de arbeidsmarkt. Gaat er binnenkort naar toe om daar over te spreken. Hugo de Jonge bekijkt met lokale partners hoe we zo spoedig mogelijk, daar wordt ook al aan gewerkt, de schade aan verpleeghuizen kunnen aanpakken. En Kajsa Ollongren zal zichtbaar worden in Groningen de komende tijd nog meer waar het gaat om het grote, het hele grote onderwerp, misschien wel het grootste onderwerp, namelijk het schadeherstel, maar zeker ook de nieuwbouw van huizen waar dat nodig is. Uiteraard geldt voor de Groningen 'eerst zien dan geloven', na alle ellende waar men ook tot op vandaag nog steeds mee te maken heeft. Maar goed, we hopen ook met deze brede aanpak te laten zien en ook in de praktijk waar te maken dat het ons menens is en stap voor stap de zaken zo goed mogelijk in goede banen te leiden.

Dan hebben we vandaag ook een besluit genomen over de halvering van het collegegeld voor eerstejaarsstudenten, dat stond natuurlijk in het regeerakkoord, en ook voor tweedejaarsstudenten aan lerarenopleidingen. En die willen we laten ingaan met het aanstaand studiejaar 2018/2019, dus dat is voor spoedadvies naar de Raad van State, dat wetsvoorstel. En daarmee willen we het hoger onderwijs zoals u weet in Nederland toegankelijker maken, maar ook aantrekkelijker maken voor mensen die van de middelbare school komen, of anderszins gaan studeren om een lerarenopleiding te gaan volgen.

Volgende week staat hier Hugo de Jonge. Ik ben dan op bezoek in Zuid-Korea, een paar dagen, bij de Olympische Winterspelen de opening. En ik geloof dat er niet heel veel gebeurt na de opening qua wedstrijden waar Nederlanders uitkomen, daar zijn we naar aan het kijken. Maar ik ben er twee dagen in PyeongChang, om in ieder geval ook even van desnoods achter de schermen de sporters te ontmoeten als er niet heel veel te doen is op de specifieke dag voor de schermen. En ik kan u verzekeren: aan mijn aanmoediging zal het niet liggen. We hebben natuurlijk vier jaar geleden prachtige resultaten geboekt in Rusland, dus laten we hopen dat we ook deze keer weer mooie Olympische Spelen zullen hebben. En ik zal en marge van die Spelen ook gesprekken hebben politiek met onder andere de president van Zuid-Korea en ook met een aantal Nederlandse en Koreaanse bedrijven spreken. Maar volgende week dus hier Hugo de Jonge.