Kan ik een DigiD aanvragen als ik in het buitenland woon?

Als u in het buitenland woont en de Nederlandse nationaliteit bezit, kunt u bij een aantal gemeentebalies in Nederland een DigiD aanvragen. Wanneer u in het buitenland woont, klant bent van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en AOW-pensioen ontvangt, kunt u bij de SVB een DigiD aanvragen. Een DigiD aanvragen via DigiD.nl is niet mogelijk als u in het buitenland woont.

DigiD aanvragen via een balie

In mei 2013 is een proef gestart waardoor Nederlanders die in het buitenland wonen bij een aantal gemeentebalies een DigiD kunnen aanvragen. U kunt een DigiD aanvragen bij de balies van: 

Het Nederlands Consulaat-generaal in Antwerpen neemt op dit moment geen aanvragen meer in behandeling.

De proef is verlengd tot 31 december 2014. Na beoordeling van de proef wordt besloten of er meer plaatsen komen waar Nederlanders in het buitenland een DigiD kunnen aanvragen.

Voorwaarden balieuitgifte DigiD

Aan een DigiD-aanvraag via een gemeentebalie zijn wel een aantal voorwaarden verbonden. U moet in het buitenland wonen en beschikken over:

  • de Nederlandse nationaliteit;
  • een geldig Nederlands reisdocument (paspoort of Nederlandse identiteitskaart);
  • een burgerservicenummer (BSN);
  • een mobiele telefoon (die u ook in het buitenland gebruikt).

Nederlanders die voor 1 oktober 1994 naar het buitenland zijn verhuisd en sindsdien niet meer in Nederland hebben gewoond, beschikten niet over een burgerservicenummer (BSN). Door de introductie van het Register Niet-Ingezetenen (RNI)  wordt het ook voor deze groep Nederlanders mogelijk om vanaf juni 2014 via gemeentebalies een DigiD aan te vragen. De voormalige sofinummers worden de komende maanden stapsgewijs omgezet naar burgerservicenummers en het balieuitgiftesysteem wordt op de nieuwe situatie aangepast.

DigiD-aanvraag indienen bij een balie

Hoe u DigiD kunt aanvragen bij een balie van een Nederlandse gemeente leest u in de factsheet DigiD via balieaangifte.

DigiD aanvragen bij SVB

U vraagt een DigiD aan via de website van de SVB. Hiermee kunt u vervolgens online uw AOW-gegevens en pensioenspecificaties raadplegen en wijzigingen doorgeven. 

Woont u in het buitenland en ontvangt u geen AOW-pensioen van de SVB, dan kunt u geen DigiD aanvragen via de SVB. 

De Rijksoverheid. Voor Nederland.