Kan ik een DigiD aanvragen als ik in het buitenland woon?

Als u in het buitenland woont en de Nederlandse nationaliteit bezit, kunt u via een aantal balies een DigiD ontvangen. Wanneer u in het buitenland woont, klant bent van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en AOW-pensioen ontvangt, kunt u bij de SVB een DigiD aanvragen. 

DigiD aanvragen bij SVB

U vraagt een DigiD aan via de website van de SVB. Hiermee kunt u vervolgens online uw AOW-gegevens en pensioenspecificaties raadplegen en wijzigingen doorgeven. 

Woont u in het buitenland en ontvangt u geen AOW-pensioen van de SVB, dan kunt u geen DigiD aanvragen via de SVB. 

DigiD aanvragen via een balie

Nederlanders die in het buitenland wonen, kunnen bij een aantal gemeentebalies in Nederland een DigiD aanvragen:

Verder kunt u terecht bij de gemeentebalie op Schiphol. De balie valt onder de gemeente Haarlemmermeer.

Het gaat om een proef die in mei 2014 is gestart. De proef is verlengd tot 31 mei 2015. Na beoordeling van de proef wordt besloten of er meer plaatsen komen waar Nederlanders in het buitenland een DigiD kunnen afhalen.

Voorwaarden balieuitgifte DigiD

Aan een DigiD via een balieuitgifte zijn wel een aantal voorwaarden verbonden. U moet in het buitenland wonen en beschikken over:

  • de Nederlandse nationaliteit;
  • een geldig Nederlands reisdocument (paspoort of Nederlandse identiteitskaart);
  • een burgerservicenummer (BSN);
  • een actueel e-mailadres;
  • een mobiele telefoon (die u ook in het buitenland gebruikt).

Nederlanders die vóór 1 oktober 1994 naar het buitenland zijn verhuisd en sindsdien niet meer in Nederland hebben gewoond, beschikten niet over een burgerservicenummer. Door de introductie van het Register Niet-Ingezetenen (onderdeel van de Basisregistratie Personen) in 2014, is het ook voor deze groep Nederlanders mogelijk geworden om via eerdergenoemde gemeentebalies een DigiD aan te vragen. De voormalige sofinummers zijn in 2014 omgezet naar burgerservicenummers. Het balieuitgiftesysteem is op de nieuwe situatie aangepast.

Meer informatie over DigiD via een balie

Wilt u meer weten over hoe u een DigiD kunt aanvragen en afhalen bij een balie, lees dan de factsheet DigiD via balieuitgifte.

De Rijksoverheid. Voor Nederland.