Reisadviezen

Deze hoofdrubriek bevat 5 rubrieken:

Met een reisadvies kunnen Nederlandse reizigers zich beter voorbereiden op veiligheidsrisico's tijdens een buitenlands verblijf. Zoals de risico's op ontvoeringen, gewapende overvallen, bomaanslagen, natuurrampen of oorlogsgeweld. Buitenlandse Zaken vermeldt in een reisadvies bijvoorbeeld welke gebieden veilig zijn en naar welke gebieden u niet moet reizen. Soms zijn er veiligheidsrisico's. Wees dan alert of reis alleen naar het land als dat echt noodzakelijk is.

Reisadvies per land of gebied:

Zoek een land

Bekijk alfabetisch overzicht van landen en gebieden

Verhoogde terrorismedreiging

Wees u bewust van het wereldwijde risico op terroristische aanslagen. Ook in Europa is sprake van een reële terrorismedreiging. Houd daarom rekening met mogelijke veiligheidsmaatregelen en volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op. Nederland neemt deel aan de internationale coalitie tegen de terroristische groepering ISIS. Nederlanders in het buitenland lopen daardoor een verhoogd risico slachtoffer te worden van geweld en aanslagen. Blijf alert. Houd u op de hoogte door u aan te melden voor updates van de reisadviezen.

Zie ook ‘Loop ik in het buitenland risico door verhoogde terrorismedreiging?'. 

Zikavirus

Het zikavirus komt in steeds meer landen voor.

Het zikavirus kan zikakoorts veroorzaken. Er zijn aanwijzingen dat infectie met het zikavirus tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Het virus wordt verspreid door de zogenaamde gelekoortsmug. Bij 1 uitbraak van het zikavirus is bekend dat het virus door de Aziatische tijgermug is overgedragen.

De Aziatische tijgermug komt voor in het zuiden van Europa. Op dit moment zijn er geen Zuid-Europese landen waar het zikavirus heerst. Het risico op besmetting met het virus in deze landen is klein. Gezondheidsorganisaties houden de lokale situatie in Zuid-Europese landen goed in de gaten.

Bent u zwanger of wilt u zwanger worden en wilt u op reis gaan naar een land waar het zikavirus heerst? Overleg dan uit voorzorg met een arts. En volg het advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Kijk voor dit advies en voor meer informatie over het zikavirus op de websites van het RIVM, het LCR en de WHO.

De Rijksoverheid. Voor Nederland