Reisadviezen

Deze hoofdrubriek bevat 5 rubrieken:

Reisadvies Gambia

Laatst gewijzigd op: 25-01-2017 | Nog steeds geldig op: 21-02-2017

Ex-president Jammeh heeft Gambia verlaten. De nieuwe president Barrow is op 26 januari in Gambia aangekomen. Er zijn nog steeds Senegalese troepen in Gambia. De noodtoestand is op 24 januari opgeheven en de situatie is rustig. Er bestaat een risico op onrust en spanningen. Wees alert en mijd grote bijeenkomsten.


Kaart bij reisadvies Gambia.
Download 'Kaart bij reisadvies Gambia' (PDF, 103 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Dakar (Senegal), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Op 1 december 2016 vonden in Gambia presidentsverkiezingen plaats. De ex-president, Yahya Jammeh, vocht de resultaten hiervan aan en weigerde wekenlang de macht over te dragen.

Op 21 januari heeft Jammeh aangekondigd te zullen aftreden. Vervolgens heeft hij het land verlaten. De nieuwe president, Adama Barrow, is op 26 januari teruggekeerd naar Gambia. De Senegalese troepen die het land namens de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS) waren binnengetrokken, zijn nog steeds in Gambia.

De noodtoestand is op 24 januari ingetrokken en de situatie is rustig. Er bestaat echter een risico op onrust en spanningen. Wees alert en mijd grote bijeenkomsten. Houd bij uw verplaatsingen in het land rekening met de veiligheidssituatie en veiligheidscontroles bij checkpoints. Volg de ontwikkelingen. Bijvoorbeeld via het reisadvies, het nieuws en de sociale media. Houd contact met uw reisorganisatie.

Sommige grensposten met Senegal worden dagelijks gesloten tussen 19.00 en 07.00 uur.

Blijf op de hoogte

Download de 24/7 BZ Reis app in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Naar boven

Algemeen

Er bestaat een risico op spanningen en onrust in Gambia naar aanleiding van de recente politieke ontwikkelingen. Wees alert en mijd grote bijeenkomsten.

Reist u voor zaken naar Gambia? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in Dakar (Senegal),

Demonstraties

In Gambia kunnen demonstraties voorkomen die tot geweld leiden. Vermijd daarom (politieke) demonstraties. Kom niet te dicht in de buurt van militaire installaties en regeringsgebouwen.

Consulaire bijstand aan Nederlandse gedetineerden in Gambia

Wordt u gearresteerd in Gambia? Toegang tot buitenlandse gedetineerden kan nog steeds moeilijk zijn, hoewel sinds augustus 2015 toegang tot buitenlandse gedetineerden weer toegelaten is. Deze moeilijkheden kunnen gevolgen hebben voor consulaire dienstverlening in geval van arrestatie.

Reizen met de boot

Het is niet veilig om met de boot te reizen van Banjul naar Barra (Senegal). De veerboot is vaak kapot of te zwaar beladen. Op de kleine privé-bootjes zijn vaak onvoldoende zwemvesten aan boord.

Verkeersveiligheid

Het verkeer in Gambia is onveilig. Dat komt onder andere door de slechte staat van de wegen en voertuigen. Na zonsondergang nemen de gevaren in het verkeer sterk toe. De verkeerspolitie laat voertuigen stoppen bij controleposten. Dat gebeurt zowel in steden als daarbuiten. Stop altijd bij een controlepost, ook al zijn deze niet altijd goed te zien.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel dan het alarmnummer 132 (politie), 130 (ambulance), 131 (brandweer).

Geen Nederlandse ambassade in Gambia

Er is geen Nederlandse ambassade in Gambia. Neem bij vragen contact op met de ambassade in Dakar, Senegal.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ. U kunt ook contact opnemen met een ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie. In een noodgeval kunt u ook terecht bij het consulaat in Brusubi, Banjul.

Naar boven

Onveilige gebieden

In verband met de politieke situatie in het land bestaat in heel Gambia een verhoogd risico op spanningen en onrust.

Het reisadvies voor de Senegalese Casamance-regio (ten zuiden van Gambia) is aangepast. Wilt u de grens over tussen Gambia en de Casamance? Raadpleeg dan het reisadvies voor Senegal.

Lees het reisadvies voor Senegal en Guinee-Bissau.

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dit niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Doodstraf voor bepaalde misdaden

In Gambia staat op een aantal misdaden de doodstraf. Bijvoorbeeld op misdaden als moord, verraad, mensenhandel en brandstichting. In 2012 werd de doodstraf uitgevoerd bij een aantal veroordeelden.

Strenge perswetten

Er gelden strenge perswetten in Gambia. Door deze wetten kan iemand een lange gevangenisstraf krijgen voor het verspreiden van incorrect nieuws. Maak geen kleinerende opmerkingen over publieke personen. Houd hiermee rekening.

Homoseksualiteit en pedofilie is strafbaar

Homoseksualiteit is strafbaar in Gambia. Zelfs een poging tot het aangaan van homoseksuele contacten is strafbaar. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit. De autoriteiten zijn verhoogd waakzaam met betrekking tot seksuele relaties tussen toeristen en minderjarigen (pedofilie).

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Naar boven

Gezondheid

In Gambia zijn er op veel plaatsen geen goede medische voorzieningen. Ook in de hoofdstad Banjul is de gezondheidszorg niet voldoende. Vaak zijn er geen medische hulpdiensten. (Goede) medicatie is meestal niet beschikbaar. Het kan daarom nodig zijn dat u medisch geëvacueerd moet worden. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering met medische kosten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en hoe u malaria en andere infectieziekten kunt voorkomen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan worden de kosten meestal gedekt door uw basisverzekering. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basisverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig.

Per 12 mei 2015 heeft Senegal de visumplicht voor Nederlanders opgeheven.

Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Gambia in Brussel (België). Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Reizen van Gambia naar Senegal

Gambia is geheel omsloten door Senegal. Wilt u van Gambia naar Senegal reizen? Dan heeft u als Nederlander geen visum voor Senegal meer nodig. Sommige grensposten met Senegal worden dagelijks gesloten tussen 19.00 en 07.00 uur. .

 

Naar boven

Tips van de ambassade

Niet alle restaurants of hotels accepteren creditcards. Pinnen is niet altijd mogelijk.

Zorg dat u altijd identiteitspapieren op zak heeft.

Gebruik of (ver)koop geen drugs. De Gambiaanse justitie heeft hiervoor een zero tolerance-beleid.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven
De Rijksoverheid. Voor Nederland