Reisadviezen

Deze hoofdrubriek bevat 5 rubrieken:

Reisadvies Marokko

Laatst gewijzigd op: 04-04-2017 | Nog steeds geldig op: 29-04-2017

Blijf bereikbaar in crisissituaties Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.


Kaartje bij reisadvies Marokko en Westelijke Sahara
Download 'Kaart bij reisadvies Marokko en Westelijke Sahara' (PDF, 374 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Rabat, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Blijf op de hoogte: download de 24/7 BZ Reis app in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.  

 

Naar boven

Algemeen

Er is in het hele land een dreiging van terroristische aanslagen. Sinds juli 2014 geldt in het land het hoogste dreigingsniveau voor terroristische aanslagen. De Marokkaanse overheid heeft maatregelen genomen om de veiligheid te vergroten. Volg de aanwijzingen van de autoriteiten op en zorg dat u zich steeds kunt legitimeren. Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie. U kunt bijvoorbeeld het plaatselijk nieuws volgen via de lokale media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Demonstraties

In Marokko kunnen demonstraties voorkomen die tot geweld leiden. Dat gebeurt vooral in de minder ontwikkelde gebieden van Marokko. Vermijd daarom demonstraties.

Verkeersveiligheid

De wegen in Marokko zijn vaak onverlicht. Bereid daarom reizen met de auto buiten de grote stadscentra goed voor. Reis niet na zonsondergang met de auto in landelijke gebieden. U loopt dan risico’s om in aanrijding te komen met andere voertuigen, voetgangers of dieren die langs of over de niet verlichte wegen lopen. 

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Marokko op de website van de ANWB.


Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 19 (politie), 15 (ambulance en brandweer).

Nederlandse ambassade in Rabat

Kijk voor informatie over de Nederlandse ambassade in Rabat op de website.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Marokko beschouwt de Westelijke Sahara als onderdeel van het land. Andere landen ondersteunen Marokko hier niet in. De status van de Westelijke Sahara is daarom betwist. De Nederlandse ambassade kan daar maar beperkt hulp bieden als dat nodig is.

Naar boven

Onveilige gebieden

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar de grensgebieden met Mauritanië, Algerije en de Westelijke Sahara. Ook zijn er veiligheidsrisico’s voor reizen naar toeristische steden.

Westelijke Sahara

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar de Westelijke Sahara Het gaat vooral om risico’s veroorzaakt door mijnenvelden.

Mijnenvelden in Marokko en Mauritanië

Wilt u van Marokko naar Mauritanië reizen, of juist andersom? Volg dan de kustroute door de Westelijke Sahara. Deze route loopt van Laâyoune, via Dakhla, naar Nouadhibou (Mauritanië). Wijk niet van deze reisroute af. Er zijn namelijk mijnenvelden in het omliggende gebied.

Reist u met een auto of motor in deze gebieden? Lees dan ook de reisadviezen voor Algerije en Mauritanië.

Grensgebieden met Algerije en Mauritanië

Het is verboden de grens over steken naar Algerije en Mauritanië. Houd voldoende afstand van de grenzen. Het risico op gewelddadige overvallen en ontvoeringen is groter als u dichter bij de grensgebieden komt.

Toeristische steden

Er komt gewelddadige criminaliteit voor. Op toeristische plaatsen is er, net als in de rest van het land, een risico op terroristische aanslagen. De autoriteiten hebben extra maatregelen genomen om de veiligheid te vergroten. Wees extra alert. Vooral op plekken waar veel westerlingen komen. Volg de instructies van de autoriteiten op.

Naar boven

Criminaliteit

Reizigers kunnen volkomen onverwacht worden gevraagd mee te werken aan de smokkel van drugs of mensen over de grens. Werk hier nooit aan mee. Op beide vormen van smokkel staan hoge straffen en boetes.

In toeristische gebieden, vooral in de stad Marrakech, stijgt de soms gewelddadige criminaliteit.

Naar boven

Terrorisme

In juli 2014 heeft de Marokkaanse overheid bekend gemaakt dat het dreigingsniveau voor terroristische aanslagen in Marokko is verhoogd tot het hoogste niveau. Dit mede in verband met het toenemend aantal Marokkanen dat deel uitmaakt van terroristische organisaties die actief zijn in Syrië en Irak. Ook westerlingen en westerse doelen kunnen doelwit van aanslagen zijn. In november 2014 heeft de Marokkaanse overheid aanvullende maatregelen getroffen om de veiligheid te vergroten.

Wees extra alert bij toeristische plaatsen en andere plekken waar veel buitenlanders komen. Bijvoorbeeld hotels en restaurants, openbare plaatsen, overheidsgebouwen, westerse ambassades en winkelcentra. Doe dat ook bij andere plaatsen en voorzieningen die als westers gekenmerkt kunnen worden. Let ook goed op tijdens een muzikaal, cultureel of sportevenement. Houd er rekening mee dat bij plaatsen waar veel mensen komen veiligheidscontroles kunnen plaatsvinden. Werk hier altijd geduldig aan mee. Volg de instructies van de autoriteiten op.

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen. 

Homoseksualiteit is strafbaar

Homoseksualiteit is strafbaar in Marokko. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.  

 

Naar boven

Gezondheid

De kwaliteit van de medische voorzieningen buiten de grote steden in Marokko is slecht.

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het daarom nodig zijn dat u medisch geëvacueerd moet worden. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kost en van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.


Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

 

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Ook voor reizen naar Marokko heeft u een geldig paspoort nodig. Het is niet toegestaan om op een Nederlandse ID-kaart Marokko in te reizen. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Marokko in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Tips van de ambassade

Ga niet in op verzoeken om pakjes, brieven of iets anders mee te nemen voor iemand. Doe dit alleen als u de mensen waar het pakje of de brief voor is bestemd vertrouwt.

Draag altijd een (kopie van een) identiteitsbewijs bij u, zodat u zich, als de bevoegde autoriteiten dit vragen, kunt identificeren.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven
De Rijksoverheid. Voor Nederland