Reisadviezen

Deze hoofdrubriek bevat 5 rubrieken:

Wat betekenen de kleurcodes bij de reisadviezen?

Elk reisadvies heeft een kleurcode die aangeeft hoe veilig een land of gebied is. Deze kleurcode staat in de afbeelding van het landkaartje. De kleuren geven u een idee hoe veilig een land of het gebied is. Het blijft uw eigen verantwoordelijkheid en van de reisorganisatie om een reis wel of niet te laten doorgaan.

De kleurcodes zijn:

1. Groen: geen bijzondere veiligheidsrisico's

In het land of gebied zijn de veiligheidsrisico's vergelijkbaar met wat u in Nederland gewend bent.

2. Geel: let op, veiligheidsrisico's

Er zijn in dit land of gebied veiligheidsrisico's die afwijken van wat u in Nederland gewend bent.

3. Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Door ernstige veiligheidsrisico's in dit land of gebied kunnen voor reizigers gevaarlijke situaties ontstaan. Daarom adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken u om alleen naar dit gebied te reizen als dat echt noodzakelijk is. Vakantiereizen of reizen die uitgesteld kunnen worden, zijn niet noodzakelijk.

4. Rood: niet reizen

Door zeer ernstige veiligheidsrisico's kan voor reizigers een levensbedreigende situatie ontstaan, zoals een oorlogssituatie. Daarom adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken om niet naar dit gebied te reizen.

Reisadviezen niet bindend

De zorgvuldigheid waarmee het ministerie de reisadviezen maakt, vergt soms veel tijd. Hierdoor kan het voorkomen dat actualiteiten in de media wel worden gemeld, maar dat u deze nog niet terugvindt in het reisadvies.

De reisadviezen zijn niet bindend. Het blijft de verantwoordelijkheid van uzelf en van de reisorganisatie om een reis wel of niet te laten doorgaan. Neem contact op met uw reisbureau of reisverzekeraar voor vragen hierover.

De Rijksoverheid. Voor Nederland