Wat is een honorair consul? Buitenlandse Zaken in begrijpelijke taal
Ministeries
Het zijn geen diplomaten, maar ze zijn wel onmisbaar voor het internationale netwerk van Nederland. Honorair consuls (ook wel ereconsuls) zijn er voor Nederlanders in het buitenland, bijvoorbeeld in noodsituaties. Ze openen ook deuren voor ondernemers. Dit is wat je moet weten over honorair consuls.
Nederland heeft bijna 300 honorair consuls, die over de hele wereld actief zijn. Samen met de ambassades en andere internationale posten zijn zij de oren en ogen van Nederland in het buitenland. Maar wat doet een honorair consul precies?
Het werk van een honorair consul
Het werk van honorair consuls komt neer op twee dingen: op verzoek van een ambassade hulp bieden aan Nederlanders in het buitenland, en het behartigen van Nederlandse handelsbelangen. De rol van een honorair consul wordt vaak pas publiekelijk zichtbaar als er ergens een crisis of natuurramp is.
Op verzoek van een ambassade helpen honorair consuls Nederlanders in het buitenland. Bijvoorbeeld bij ziekenhuisopname, vermissing, overlijden, rampen, calamiteiten, bezoeken aan Nederlandse gedetineerden en afgifte van nood(reis)documenten.
Ook zijn honorair consuls onmisbaar voor Nederlandse ondernemers. Zij komen op verzoek van de ambassade in actie om deuren te openen in het buitenland en bezoeken mogelijk te maken, zodat unieke economische kansen benut kunnen worden. Daarnaast zijn zij nauw verbonden met de Nederlandse gemeenschap.
Lees verder: onderaan dit artikel vind je verhalen van honorair consuls in actie. Maar eerst leggen we je uit wat ervoor nodig is om een honorair consul te worden.
Waar zitten honorair consuls?
Op heel veel plekken in de wereld heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken ambassades en consulaten-generaal; zo’n 140 in totaal. In landen of gebieden waar geen diplomatieke post zit, kan een honorair consul worden aangesteld om Nederlanders en Nederlandse bedrijven te helpen. De Nederlandse ambassade waar het land of gebied onder valt, geeft aan waar een honorair consul nuttig kan zijn en dan wordt de oprichting van een consulaat in gang gezet.
Hoe word je honorair consul?
Voor de functie van honorair consul moet iemand solliciteren bij de ambassade. De eisen voor de functie variëren, want de behoeften kunnen per land of post verschillen. Voor alle honorair consuls geldt dat zij van onbesproken gedrag moeten zijn, binding hebben met Nederland, een goed netwerk hebben en de Nederlandse kernwaarden op het gebied van vrijheid, solidariteit en diversiteit onderschrijven. Daarnaast moeten ze tijd willen en kunnen maken voor deze onbetaalde functie.
De honorair consul moet integer zijn, een goede reputatie hebben en toegang tot de lokale autoriteiten kunnen bieden. Ook moet de honorair consul grondige kennis van de omstandigheden in het land hebben, kennis van de lokale taal (of talen), goede beheersing van het Engels en bij voorkeur ook van het Nederlands.
Onkostenvergoeding
Honorair consuls krijgen voor hun werk alleen een onkostenvergoeding. Het is een onbetaalde nevenfunctie. Zij doen hun werk op basis van een vrijwilligersovereenkomst en hebben geen arbeidsovereenkomst met het ministerie van Buitenlandse Zaken. Honorair consuls worden in principe benoemd voor een periode van vijf jaar. Korter kan natuurlijk ook als de pensioenleeftijd in zicht komt, met een maximum van 70 jaar. Een verlenging met een tweede periode is mogelijk.
Diplomatieke immuniteit
Honorair consuls hebben op basis van het Verdrag van Wenen (Engels) diplomatieke bescherming als zij in hun functie taken verrichten. Ook het consulaat is als diplomatieke post beschermd (Lees ook: wat is diplomatie?).
Het werk van honorair consuls in de praktijk
Waarschijnlijk weet je nu wat de belangrijkste taken en kenmerken van een honorair consul zijn. Maar het belang van de consuls wordt pas écht duidelijk als je ziet wat ze in de praktijk doen. Lees hieronder twee verhalen over hun bijzondere werk:
Honorair consul in de Verenigde Staten: Odette Bakker
Vanuit Phoenix, Arizona helpt honorair consul Odette Bakker Nederlanders die daar zaken willen doen, documenten nodig hebben of in de problemen zitten. Zo kwam ze in contact met een Nederlander die een algenbedrijf runt, en hielp ze een 90-jarige dementerende vrouw aan een noodpaspoort om terug naar Nederland te gaan. Lees hier over het werk van Odette Bakker.
Honorair consul Duitsland: Hylke Boerstra
Hij kent Bremen op zijn duimpje en creëert unieke kansen voor Nederlanders in het plaatselijke zakelijk netwerk. Bijvoorbeeld op het gebied van lucht- en ruimtevaart, waterstof en windenergie. Honorair consul Hylke Boerstra brengt ondernemers dichter bij elkaar. Lees hier over het werk van Hylke Boerstra.