Wat zijn de regels als ik een piercing of tatoeage wil aanbrengen?

Elke tatoeëerder of piercer heeft een vergunning nodig. Ook moeten zij zich houden aan de richtlijnen voor hygiënisch werken. Het is verboden om een tatoeage of piercing aan te brengen bij kinderen onder de 12 jaar.

Permanente make-up en gaatjes in oren en neusvleugel

Permanente make-up en cosmetische tatoeages vallen ook onder tatoeages. Onder piercen valt ook gaatjes prikken in het kraakbeen van het oor en de neusvleugel.

Hygiëne bij zetten van piercings en tatoeages

Een tatoeëerder, piercer of schoonheidsspecialist moet hygiënisch werken. Dit staat in het Warenwetbesluit tatoeëren en piercen.

In de volgende hygiënerichtlijnen staan de eisen die gelden voor de personen die piercings en tatoeages zetten:

In de richtlijnen staan ook de eisen voor de instrumenten en de werkomgeving. De GGD houdt hierop toezicht.

Vergunning voor piercers en tatoeëerders

De GGD verleent de vergunning voor tatoeëerders en piercers. Iemand die alleen gaatjes prikt in oorlellen hoeft geen vergunning te hebben. Hij moet zich wel aan de richtlijnen voor hygiëne houden.

Op Veiligtatoerenenpiercen.nl staan alle tatoeagestudio's, piercingstudio's, schoonheidssalons en juweliers die een vergunning hebben.

Leeftijdsgrens voor tatoeage en piercing

  • Het is verboden een tatoeage of piercing aan te brengen bij kinderen onder de 12 jaar. Een piercing in de oorlel mag wel.
  • Jongeren van 12 tot 16 jaar mogen alleen een tatoeage met toestemming van de ouders (of voogd). De ouders moeten aanwezig zijn als de tatoeage of piercing wordt gezet.
  • Jongeren van 12 tot 16 jaar mogen geen tatoeage op het hoofd, de hals, de polsen of handen. Zij mogen ook geen genitale piercing. Bij meisjes is een tepelpiercing verboden.
  • Jongeren van 16 jaar en ouder mogen zelf bepalen of ze een tatoeage of piercing laten zetten.

Boete bij overtreding regels

Een tatoeëerder of piercer die zich niet houdt aan de hygiëneregels of leeftijdsgrenzen, krijgt een boete of verliest zijn vergunning. Dit geldt ook als iemand geen geldige vergunning heeft.

Klachten over hygiëne tatoeëerder of piercer

Overtreedt een tatoeëerder of piercer de leeftijdsgrens? Of kent u een tatoeëerder of piercer die geen vergunning heeft? Dan kunt u een klacht indienen bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Klachten over de hygiëne kunt u melden bij de GGD in uw regio.