Digitale geletterdheid op school

De samenleving wordt steeds digitaler. Dat brengt kansen, maar ook risico’s met zich mee. Want weet iedereen bijvoorbeeld hoe een computer of smartphone werkt? Digitale geletterdheid omvat alle vaardigheden die nodig zijn om in de digitale samenleving goed mee te kunnen doen. Het kabinet neemt een aantal maatregelen zodat leerlingen op de basis- en middelbare school deze vaardigheden leren.

Digitale geletterdheid start op school

Op school leren leerlingen ook over de digitale wereld. Van het opzoeken van informatie, tot aan het regelen van online bankzaken of hoe de algoritmes van social media werken. 

Leerlingen leren dus hoe ze informatie moeten kunnen vinden, beoordelen en verwerken. Ook leren ze over online gedrag, en hoe ze social media bewust, kritisch en actief kunnen inzetten. Zo worden leerlingen digitaal geletterd. Digitale vaardigheden vallen onder de basisvaardigheden die leerlingen moeten leren.

Digitale geletterdheid in het landelijke lessenaanbod

De Stichting Leerplan Ontwikkeling (SLO) onderzoekt hoe digitale geletterdheid goed kan worden opgenomen in het landelijke lessenaanbod (curriculum) van het basis- voortgezet en speciaal onderwijs. De SLO stelt daarom zogenoemde kerndoelen en examenprogramma’s voor scholen op. Leraren gebruiken dit vervolgens om hun lessen vorm te geven. In de kerndoelen staat wat leerlingen moeten kennen en kunnen. Bijvoorbeeld:

  • het belang van veilige wachtwoorden begrijpen;
  • weten hoe onderzoek met data te kunnen doen;
  • weten hoe een algoritme werkt.

Een eerste versie van deze kerndoelen zijn de concept kerndoelen van digitale geletterdheid. Deze zijn door de SLO op 6 maart 2024 gepresenteerd aan de minister. Sindsdien worden de kerndoelen op verschillende scholen getest. De verwachting is dat de kerndoelen in 2025 definitief worden gemaakt en daarna vastgelegd worden in de wet. Meer informatie is te vinden op de website over de actualisatie van de kerndoelen.

Nu al aan de slag met digitale geletterdheid

Leraren die nu al aan de slag willen, kunnen terecht bij het Expertisepunt Digitale Geletterdheid. Ook is er meer informatie over digitale geletterdheid te vinden op de website van Kennisnet en op Onderwijskennis.nl.