Veilige en goede ICT in het onderwijs

Voor goed digitaal onderwijs is het belangrijk dat de ICT op scholen goed geregeld is. Zo moeten systemen goed op elkaar aansluiten en moeten docenten makkelijk bij het lesmateriaal kunnen. Ook is het belangrijk dat alle systemen veilig werken. De Rijksoverheid werkt daarom samen met de onderwijssector om de ICT voor het onderwijs goed en veilig te organiseren. 

Een basisinfrastructuur die voor alle scholen werkt

De overheid werkt aan een basisinfrastructuur voor ICT die op alle scholen hetzelfde werkt. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat:

  • internettoegang op school snel en veilig werkt;
  • verschillende systemen gegevens uit kunnen wisselen en goed op elkaar aansluiten;
  • docenten weinig tijd kwijt zijn met inloggen doordat een account toegang geeft tot verschillende systemen.

Om dit goed te regelen zorgt de overheid voor afspraken tussen scholen, uitgeverijen en softwareleveranciers. Voor het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs wordt hieraan gewerkt door Edu-V. Voor het hoger onderwijs en ook voor het middelbaar beroepsonderwijs doet Npuls dat.
 

Een veilige digitale leeromgeving

De digitale omgeving op school moet ook veilig zijn. Want basis- en middelbare scholen zijn soms het doelwit van cyberaanvallen. Hierdoor kunnen de gegevens van leerlingen en medewerkers op straat komen te liggen. Of kunnen de lessen niet doorgaan. Scholen zijn zelf verantwoordelijk om de digitale schoolomgeving veilig te houden. Het programma Digitaal Veilig Onderwijs helpt hen hierbij.

Eisen aan digitale veiligheid

Het programma Digitaal Veilig Onderwijs heeft een lijst van eisen opgesteld waaraan scholen moeten voldoen om de digitale veiligheid te garanderen. Dit heet het normenkader Informatiebeveiliging en Privacy voor Funderend onderwijs (IBP FO). Hierin staan concrete maatregelen die scholen kunnen nemen. Zoals:

  • het gebruik van multifactor-authenticatie;
  • het gebruik van antivirus-software;
  • het goed opleiden van leraren zodat zij weten hoe ze met bijvoorbeeld phishing om moeten gaan.

Het kabinet wil dat alle basis- en middelbare scholen de digitale veiligheid binnen 4 jaar op orde hebben. De overheid controleert daarom of scholen het normenkader gebruiken. De planning is dat scholen in 2027 verplicht aan alle eisen in het normenkader moeten voldoen.