Gemeenten bepalen zelf welke hulp zij bieden aan Oekraïense vluchtelingen met lichte psychosociale klachten. Zoals sombere en negatieve gedachten, angst of boosheid door traumatische ervaringen en problemen in hun gezin, met anderen of op het werk.
Zogeheten laagdrempelige psychosociale ondersteuning kan helpen voorkomen dat de klachten verergeren en de vluchtelingen hulp nodig hebben van de gespecialiseerde GGZ-zorg.
Gratis hulp die gemeenten kunnen bieden
Gemeenten kunnen Oekraïense vluchtelingen met lichte psychosociale klachten trainingen gratis aanbieden, bijvoorbeeld:
- VluchtelingenWerk Nederland: trainingen voor vluchtelingen met psychosociale klachten. VluchtelingenWerk krijgt subsidie van de Rijksoverheid voor deze trainingen.
- Rode Kruis: trainingen voor vluchtelingen met lichte psychosociale klachten. Het Rode Kruis krijgt subsidie van de Rijksoverheid voor deze trainingen. Gemeenten nemen zelf contact op met het Rode Kruis over welke trainingen er zijn.
- Loket Ontheemden Oekraïne Psychosociale hulp (LOOP): trainingen over psychische klachten voor vluchtelingen en medewerkers in de opvang. Gemeenten kunnen de kosten voor deze trainingen terugkrijgen van de Rijksoverheid.
Welke kosten gemeenten wel en niet vergoed krijgen
Gemeenten krijgen vergoed:
- De kosten voor hulp aan Oekraïense vluchtelingen met milde psychosociale klachten.
- De kosten voor triage. Bij triage bepaalt een verpleegkundige of arts de hulpvraag en de benodigde hulp. Ook wordt het Nederlandse zorgsysteem toegelicht. Indien nodig wordt een tolk hierbij ook vergoed. Met triage ontlasten gemeenten de huisartsen.
Gemeenten krijgen niet vergoed:
- kosten voor een coach die niet op de opvanglocatie werkt.
Waar gemeenten de kosten kunnen declareren
Gemeenten kunnen: