Mogelijkheden inzet Oekraïense leraren

In het nieuwkomersonderwijs gelden de reguliere eisen voor onderwijspersoneel. Omdat schoolbesturen in de praktijk moeite hebben hun vacatures te vervullen, zijn er mogelijkheden om ook ander personeel zonder bevoegdheid in te zetten.

Inzet leraren uit Oekraïne

Oekraïense leraren moeten een erkenning van hun buitenlandse onderwijsbevoegdheid aanvragen wanneer zij in Nederland voor de klas willen staan. Daarnaast moet een leraar in het reguliere basisonderwijs de Nederlandse taal beheersen op B2-niveau. Op deze pagina staat wat er nodig is om in Nederland les te geven met een buitenlandse opleiding.

Tot augustus 2024 waren er meer mogelijkheden om Oekraïense docenten aan te nemen. Deze mogelijkheden zijn met het eindigen van de wet tijdelijke onderwijsvoorzieningen (TOV) komen te vervallen. 

Voor vluchtelingen uit Oekraïne is de Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB) van toepassing. Hierdoor hebben zij geen tewerkstellingsvergunning nodig om in Nederland te werken. De werkgever heeft wel een meldplicht.

Inzet personeel zonder bevoegdheid in het primair onderwijs

Als het een schoolbestuur niet lukt een vacature te vervullen, is het mogelijk om pabo-studenten, vo-leraren of onderwijsondersteunend personeel in te zetten als leraar. Deze uitzondering geldt niet voor vakken binnen het basiscurriculum:

  • Nederlands,
  • Rekenen en wiskunde,
  • Zintuiglijke en lichamelijke oefening,
  • Actief burgerschap en sociale cohesie.

Ook kan iemand zonder lesbevoegdheid worden ingezet in een onderwijsondersteunende functie.  Een medewerker in een onderwijsondersteunende functie kan bijvoorbeeld, op aanwijzing en onder verantwoordelijkheid van de bevoegde leraar, leerlingen helpen bij het zelfstandig werken.

In alle gevallen wordt het onbevoegd personeel onder begeleiding en verantwoordelijkheid van een bevoegde leraar geplaatst, en worden ten minste twee medewerkers per groep kinderen ingezet. Er geldt altijd een Nederlandse taaleis. Al het personeel moet beschikken over een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Een VOG kan worden aangevraagd bij de screeningsautoriteit Justis.

Inzet personeel zonder bevoegdheid in het voortgezet onderwijs

Het schoolbestuur heeft de mogelijkheid tijdelijk (zo kort mogelijk, maar uiterlijk twee jaar) een leraar zonder bevoegdheid aan te stellen. In deze periode dient te worden toegewerkt naar het behalen van de betreffende erkenning. Daarbij kan iemand zonder lesbevoegdheid worden ingezet in een onderwijsondersteunende functie.

In alle gevallen wordt het onbevoegd personeel onder begeleiding en verantwoordelijkheid van een bevoegd leraar geplaatst, wordt het vierogenprincipe gehanteerd en worden ten minste twee medewerkers per groep kinderen ingezet. Al het personeel moet een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) hebben. Een VOG kan worden aangevraagd bij de screeningsautoriteit Justis.

In het vo geldt geen Nederlandse taaleis. Daarom kunnen ook vluchtelingen uit Oekraïne onder bovenstaande voorwaarden worden ingezet als leraar.