Huwelijk en geregistreerd partnerschap tussen personen van gelijk geslacht

In Nederland kunnen 2 mannen of 2 vrouwen met elkaar trouwen (homohuwelijk) of een geregistreerd partnerschap aangaan. Een huwelijk of geregistreerd partnerschap tussen personen van hetzelfde geslacht is bijna hetzelfde als een huwelijk tussen een man en een vrouw. Er zijn wel belangrijke verschillen als de partners kinderen krijgen.

Homohuwelijk of geregistreerd partnerschap en kinderen

Bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap van 2 vrouwen krijgt de biologische moeder automatisch het ouderschap. Het hangt het van de situatie af of de duomoeder automatisch het ouderschap krijgt. Krijgt de duomoeder niet automatisch het ouderschap, dan kan zij het kind erkennen of adopteren.

Bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap van 2 mannen gelden andere regels. De partner van de vader verkrijgt het vaderschap alleen door erkenning of adoptie.

Erkenning homohuwelijk en geregistreerd partnerschap in buitenland

Het huwelijk tussen man en vrouw wordt overal ter wereld geaccepteerd. Dit  geldt niet voor het homohuwelijk en het geregistreerd partnerschap. Bij een langer buitenlandsverblijf of emigratie kunnen er dan juridische problemen ontstaan. Bijvoorbeeld of de partners van elkaar erven.

De Rijksoverheid. Voor Nederland.