Huwelijk en geregistreerd partnerschap tussen personen van gelijk geslacht

In Nederland kunnen 2 mannen of 2 vrouwen met elkaar trouwen (homohuwelijk) of een geregistreerd partnerschap aangaan. Een huwelijk of geregistreerd partnerschap tussen personen van hetzelfde geslacht is bijna hetzelfde als een huwelijk tussen een man en een vrouw. Er zijn wel belangrijke verschillen als men kinderen krijgt.

Homohuwelijk of partnerschap en kinderen

Wordt in een huwelijk of geregistreerd partnerschap tussen 2 vrouwen een kind geboren? De biologische moeder krijgt dan automatisch een familierechtelijke band met het kind. De niet-biologische moeder kan afhankelijk van de situatie automatisch het ouderschap krijgen. In andere gevallen kan zij het kind adopteren of kunnen de 2 vrouwen gezamenlijk gezag aanvragen.

Verzorgen 2 mannen samen een kind en is 1 van hen de officiële vader? Dan kan de partner het kind adopteren of het gezamenlijke gezag aanvragen.

Internationale erkenning buitenland

Het huwelijk of geregistreerd partnerschap tussen partners van hetzelfde geslacht wordt niet altijd erkend in het buitenland. Bij een kort verblijf in het buitenland zoals een vakantie kan men praktische en sociale problemen krijgen. Bij een langer verblijf of emigratie kunnen zich juridische problemen voordoen. Bijvoorbeeld bij het erfrecht.

De Rijksoverheid. Voor Nederland.