Brexit en reizen van en naar het VK, onder andere met huisdieren

Jaarlijks reizen veel Nederlanders naar het Verenigd Koninkrijk (VK) voor een vakantie, stedentrip, familiebezoek of zakenreis. Voorlopig verandert er bij uw reis niets. Tot en met 31 december 2020 gelden alle huidige EU-afspraken en regels nog voor het VK. Daarna gelden andere regels gelden dan u gewend was.

Overgangsperiode

Op dit moment geldt er een overgangsperiode. Die duurt in principe tot en met 31 december 2020. In deze periode blijven alle afspraken en regels hetzelfde. U kunt dus gewoon naar het VK blijven reizen zoals u gewend bent op uw paspoort of ID-kaart. Ook voor het meenemen van huisdieren en bagage blijven de huidige regels gelden.

Tijdens de overgangsperiode onderhandelen het VK en de Europese Unie over een nieuw akkoord over samenwerking.

Na de overgangsperiode

Sommige regels gaan zeker veranderen na de overgangsperiode. Van andere regels hangt dat ervan af of het lukt om afspraken te maken over de toekomstige relatie. Zodra er meer bekend is komt de informatie op Rijksoverheid.nl/Brexit te staan.

Wat mogelijk verandert na 31 december 2020:

  • Het VK is verantwoordelijk voor de regels voor het reizen naar het VK. Het VK kan bijvoorbeeld strengere eisen stellen voor het meenemen van huisdieren en het importeren van goederen. Kijk voor de laatste informatie op de website van het Department for Exiting the European Union (in het Engels).
  • Er kunnen andere regels gelden voor het vervoeren van dierlijke en plantaardige goederen. Bijvoorbeeld etenswaren. Zo komen er mogelijk voorwaarden om deze producten mee terug te nemen vanuit het VK naar Nederland.
  • De kosten voor het gebruik van uw telefoon kunnen in het VK hoger uitvallen dan in EU-landen. De EU-afspraken over roaming tarieven gelden niet meer voor het VK.
  • Reizen kan langer duren omdat Britse passagiers grondiger gecontroleerd zullen worden bij aankomst in Nederland. En mogelijk worden ook Nederlanders grondiger gecontroleerd aan de grens van het VK.
  • Op zowel de heen – als de terugreis kan uw bagage gecontroleerd worden door de douane.
  • Als er geen handelsakkoord komt, mag u maar een beperkte hoeveelheid alcohol en tabak meenemen vanuit het VK naar Nederland. U moet dan geïmporteerde goederen aangeven bij de douane en mogelijk invoerrechten en btw betalen. Op de website van de douane vindt u de regels voor goederen die u mag meenemen vanuit een niet-EU-land.