Brexit en reizen van en naar het VK, onder andere met huisdieren

Jaarlijks reizen veel Nederlanders naar het Verenigd Koninkrijk (VK) voor een vakantie, stedentrip, familiebezoek of zakenreis. Als gevolg van de Brexit kunnen er andere regels gaan gelden dan u nu gewend bent.

Als er een akkoord komt (deal)

Als een akkoord over de Brexit wordt gesloten tussen de EU en het VK, komt er een overgangsperiode tot 1 januari 2021 waarin alle huidige afspraken en regels van kracht blijven. U kunt in die overgangsperiode dus gewoon naar het VK blijven reizen zoals u gewend bent op uw paspoort of ID-kaart. Ook voor het meenemen van huisdieren en bagage blijven de huidige regels gelden.

Als er geen akkoord komt (no deal)

Als er geen akkoord wordt gesloten tussen de EU en het VK, gelden er bij ingaan van de Brexit per direct andere regels voor het reizen naar het VK:

Algemeen:

  • In geval van een no deal is de European Health Insurance Card (EHIC) niet meer geldig in het VK. Als u op vakantie gaat naar het VK, dan valt u onder de werelddekking van uw zorgverzekering
  • Paspoort en ID-kaart blijven geldig als reisdocumenten.
  • Reizen kunnen voor Nederlandse burgers langer duren omdat Britse passagiers grondiger gecontroleerd zullen worden, met name bij aankomst in Nederland.

  • Nederlandse rijbewijzen blijven geldig in het VK.
  • De kosten voor het gebruik van uw telefoon kunnen in het VK hoger uitvallen dan in EU-landen. De EU-afspraken over roaming tarieven gelden dan niet meer voor het VK.

Heenreis

Het VK is verantwoordelijk voor de regels voor het reizen naar het VK. Het VK stelt bijvoorbeeld strengere eisen voor het meenemen van huisdieren en het importeren van goederen. Kijk voor de laatste informatie op de website van het Department for Exiting the European Union (in het Engels).

Terugreis